English
zaloguj / zarejestruj
Dystrybucja 2020

Deerskin

Quentin Dupieux
Le daim
Francja 2019 / 77’
Premiera: 3 stycznia 2020
Bliskość Dzika grusza

Jeden z największych przebojów sekcji Piętnastka Reżyserów na ostatnim MFF w Cannes. Bohaterką czarnej komedii Quentina Dupieux jest… kurtka z frędzlami. To ona staje się fetyszem niejakiego Georges’a, przegranego gościa, który po zakupie zamszowego ciucha zaczyna marzyć o sławie filmowca. Wydawszy ostatnie pieniądze, mężczyzna błąka się po francuskiej prowincji, z każdym dniem zbliżając się coraz bardziej do granicy obłędu. Zaczepia ludzi, gada z frędzlami, chwyta za kamerę, snuje się po wzgórzach. W siatkę swoich fantazji, zmyśleń i kłamstw wciąga miejscową barmankę, która nocami hobbystycznie przemontowuje stare produkcje. To film o zwyczajnym szaleństwie – przyznał reżyser. – Ale przede wszystkim też o wolności: o tym, co z nią robimy. Mieszając komedię z kinem grozy i dramatem obyczajowym, Deerskin ani na chwilę nie traci kontaktu z rzeczywistością – dziwność i absurd są tu jak zdumiewające narośla na surowej materii. To także aktorski tour de force Jeana Dujardina. Aktor znany z oscarowego Artysty jako gadający z kurtką Georges kpi z własnego gwiazdorskiego statusu.

nagrody

Splat!FilmFest International Fantastic Film Festival 2019 - Nagroda Publiczności (najlepszy film i scenariusz)

Premiera: 3 stycznia 2020

Quentin Dupieux

Urodzony w 1974 roku reżyser, przed laty znany przede wszystkim jako Mr. Oizo, twórca muzyki elektronicznej. Karierę filmowca zaczął od teledysków, w tym popularnego klipu do własnego utworu Flat Beat, tego, w którym żółta kukiełka rytmicznie porusza głową. Jego reżyserskim debiutem był Steak. Sławę zdobył dzięki Morderczej oponie, której główną bohaterką jest obdarzona życiem i żądna krwi opona. Specjalnością Dupieux jest absurdalny, anarchizujący humor, twórca znosi też filmowe podziały na gatunki, mainstream i arthouse. Jego Wrong debiutował na Sundance, a Złe gliny w Cannes. Z kolei Deerskin był jednym z najbardziej entuzjastycznie przyjętych tytułów canneńskiej Piętnastki Reżyserów. 

Filmografia

2007 Steak

2010 Mordercza opona / Rubber

2012 Wrong

2013 Złe gliny / Wrong Cops

2014 Réalité / Reality

2018 Oko na delikwenta / Au poste!

2019 Deerskin / La daim

Twórcy

reżyseria Quentin Dupieux
scenariusz Quentin Dupieux
zdjęcia Quentin Dupieux
montaż Quentin Dupieux
obsada Adèle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier, Jean Dujardin, Laurent Nicolas, Pierre Gommé
producent Thomas Verhaeghe, Mathieu Verhaeghe
produkcja Arte France Cinéma, Garidi Films, Atelier de Production, Nexus Factory, Umedia
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski
barwa kolor