English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Czekając na barbarzyńców

Eugène Green
Waiting For The Barbarians / En attendant les barbares
Francja 2017 / 76’
napisy: polskie i angielskie
Cobain Człowiek, który zabił Don Kichota

Jedyne w swoim rodzaju kino Eugène'a Greena. Barokowe malarstwo, legendy arturiańskie i XVII-wieczny teatr pozwalają reżyserowi w lekko żartobliwym tonie opowiedzieć o współczesnych lękach Europejczyków. Tytułowi barbarzyńcy, choć nikt ich nie widział, nadciągają - tak donoszą social media. By skryć się przed niebezpieczeństwem, grupa wędrowców puka do wrót domostwa pewnego maga. Ten wpuści ich pod swój dach tylko pod jednym warunkiem - wyrzucą telefony komórkowe. Wspólnie spędzona noc, pośród wyznań, scenicznych gestów i duchów wyłaniających się z ciemności rodem z obrazów Caravaggia, przeobrazi się w oczyszczający rytuał przejścia. Brzmi ekscentrycznie? Wbrew pozorom to zderzenie różnych inspiracji i porządków, erudycji i poczucia humoru, kina i teatru tworzy na ekranie zaskakująco spójną, niepowtarzalną całość. Na wskroś przywiązany do europejskiej tradycji Green nie byłby też sobą, gdyby między wierszami, z przymrużeniem oka nie zasugerował widzom, że prawdziwym barbarzyństwem, które nam grozi, jest... amerykańska popkultura.

Mariusz Mikliński

nagrody

Gijón International Film Festival 2017 - najlepszy film

Seanse

pt 27 lip, 13:00knh 4
pn 30 lip, 10:00knh 4
nd 05 sie, 16:00knh 5
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

204 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Eugène Green

Reżyser, aktor, pisarz i erudyta. Urodzony w 1947 roku w Nowym Jorku, ale przez całe życie zawodowe związany z Francją. W 1977 otworzył Théâtre de la Sapience. Debiut Toutes les nuits, za który otrzymał nagrodę francuskich krytyków, nakręcił dopiero w wieku 54 lat. Wspólnie z Pedro Costą i Harunem Farockim stworzył tryptyk Memories. Fascynacja XVII-wieczną kulturą Europy Zachodniej obecna jest również w jego wcześniejszych filmach, Moście artystówPortugalskiej zakonnicy i Sapientii.

Wybrana filmografia

2001 Toutes les nuits

2003 Le monde vivant / The Living World

2004 Most artystów / Le pont des Arts

2006 Les signes (short)

2009 Portugalska zakonnica / A religiosa Portuguesa / The Portuguese Nun

2014 Sapientia / Sapience

2016 Syn Józefa / The Son of Joseph / Le Fils de Joseph

Twórcy

reżyseria Eugène Green
scenariusz Eugène Green
zdjęcia Raphaël o'Byrne
montaż Laurence Larre
obsada Fitzgerald Berthon, Hélène Gratet, Arnaud Vrech, Chloé Chevalier, Ugo Broussot, Anne-Sophie Bailly
produkcja Chantiers Nomades
właściciel praw Chantiers Nomades
język francuski
barwa kolor