English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Cobain

Nanouk Leopold
Holandia, Belgia, Niemcy 2018 / 94’
napisy: polskie i angielskie
Climax Czekając na barbarzyńców

Przechlapane mieć imię po kimś, kto strzelił sobie w głowę! - 15-letni Cobain wie, że nie urodził się pod szczęśliwą gwiazdą. Mimo to los w końcu się do niego uśmiechnął. Chłopak zostaje skierowany z domu opieki do rodziny zastępczej. Na drodze do lepszej przyszłości stoi jednak jego uzależnienie. Nie od używek, lecz matki - narkomanki, która spodziewa się kolejnego dziecka. Bezrobotna i wiecznie pijana kobieta jest swoim największym wrogiem. Choć cały świat spisał ją na straty, Cobain nie może o niej zapomnieć. Porzuca nowe życie, by ratować matkę przed samą sobą. Nowy film Nanouk Leopold (WolfsbergenRuchy BrownaNa górze cisza) to kino bez taryfy ulgowej. Holenderska reżyserka bezkompromisowo, nikogo nie oceniając, przedstawia życie ludzkich cieni zamieszkujących rotterdamską ulicę - bezdomnych, narkomanów, prostytutek. Wśród nich przedwcześnie dorasta tytułowy bohater, którego walkę poruszająco ukazuje debiutujący młody aktor Bas Keizer. W każdym ruchu chłopca, za którym nerwowo podąża kamera, widać pełną gamę emocji: od wściekłości po pozornie niezrozumiałą czułość.

Mariusz Mikliński

nagrody

Crossing Europe Filmfestival 2018 - najlepszy film; Festival del Cinema Europeo 2018 - najlepszy scenariusz

Seanse

pt 27 lip, 19:00dcf w
pn 30 lip, 10:00dcf w
so 04 sie, 13:00dcf w
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

249 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Nanouk Leopold

Holenderska reżyserka urodzona w 1968 roku w Rotterdamie. Ukończyła studia filmowe w Amsterdamie. Udział w programie No More Heroes umożliwił jej realizację pierwszego pełnego metrażu Îles flottantes. Kolejne tytuły - Guernsey, Wolfsbergen i Ruchy Browna - wraz z debiutem tworzą tetralogię o kobiecej samotności. Dwa ostatnie były prezentowane na festiwalu Nowe Horyzonty. W 2017 roku jej dramat Na górze cisza pokazaliśmy w sekcji Lost Lost Lost.

Wybrana filmografia

1997 Marseille 1–2 (short)

1998 Weekend (short)

2001 Îles flottantes

2005 Guernsey

2007 Wolfsbergen

2010 Ruchy Browna / Brownian Movement

2013 Na górze cisza / It’s All So Quiet / Boven is het stil

Twórcy

reżyseria Nanouk Leopold
scenariusz Stienette Bosklopper
zdjęcia Frank van den Eeden
montaż Katharina Wartena
muzyka Harry de Wit
obsada Bas Keizer, Naomi Velissariou, Wim Opbrouck, Cosmina Stratan
producent Stienette Bosklopper, Lisette Kelder
produkcja Circe Films, A Private View, Coin Film, The Film Kitchen, Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (VPRO)
właściciel praw Beta
język holenderski
barwa kolor