en

Samotnie na plaży pod wieczór

On the Beach at Night Alone / Bamui haebyun-eoseo honja
reż. Hong Sang-soo
Korea Południowa, Niemcy 2017 / 101’
napisy: polskie i angielskie

Aktorski popis Min-hee Kim, nowej muzy Honga Sang-soo, nagrodzonej Srebrnym Niedźwiedziem na ostatnim Berlinale. Echo ich rzeczywistego romansu, do którego przyznali się publicznie podczas berlińskiej konferencji prasowej. W końcu inspirację Hong Sang-soo często czerpie z własnej biografii. Aktorka Young-hee, uwikłana w związek z dużo starszym od siebie, żonatym reżyserem, spędza jakiś czas z przyjaciółką w Hamburgu. Spacerując po mieście, stara się spojrzeć na ostatnie wydarzenia z dystansu, znaleźć sens tej miłości. Po powrocie do kraju spotyka się z dawnymi przyjaciółmi w nadmorskim Gangneung. Przez długie godziny biesiadują nad soju i jak we wszystkich filmach Honga, dopiero po alkoholu są zdolni do głębszej refleksji, szczerej rozmowy i gestów, które ukryją potem pod maską obojętności. Young-hee postanawia zostać w mieście. Podczas melancholijnego spaceru po plaży w wyobraźni przestawia pionki na szachownicy swojego życia, szukając najwłaściwszej drogi.   

 

Opracowanie: Agnieszka Szeffel

nagrody

Berlin IFF 2017 - Best Actress; Los Angeles FF 2017 - Special Jury Prize

Hong Sang-soo

Urodził się w 1961 roku. Po ukończeniu studiów w Korei Południowej kontynuował naukę na uniwersytetach w Kalifornii i Chicago. W 1996 roku nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film, The Day a Pig Fell Into the Well. Choć bywa porównywany do mistrzów kina francuskiego, konsekwentnie rozwija własny styl. Do najważniejszych wyznaczników jego twórczości należą: zainteresowanie dylematami moralnymi, autotematyzm i dyskretne poczucie humoru. Jest ulubieńcem międzynarodowych festiwali. Na swoim koncie ma nagrody zdobyte m.in. w Cannes, Rotterdamie i Locarno.

Wybrana filmografia:

2004 Woman Is the Future of Man / Yeojaneun namjaui miraeda

2005 A Tale of Cinema / Geuk jang jeon

2010 Hahaha

2010 Oki / Oki's Movie / Ok-hui-ui yeonghwa

2012 W innym kraju / In Another Country / Da-reun na-ra-e-seo

Twórcy

reżyseria Hong Sang-soo
scenariusz Hong Sang-soo
zdjęcia Park Hongyeol, Hyung-ku Kim
montaż Sung-Won Hahm
obsada Min-hee Kim, Young-hwa Seo, Jae-yeong Jeong, Hae-hyo Kwon, Seon-mi Song
producent Hong Sang-soo
produkcja Jeonwonsa Film Co.
właściciel praw Finecut
nagrody Berlin IFF 2017 - Best Actress; Los Angeles FF 2017 - Special Jury Prize
język koreański, angielski, niemiecki
barwa kolor