English
zaloguj / zarejestruj

Dzień po

Hong Sang-soo
The Day After / Geu-hu
Korea Południowa 2017 / 92’
Aparat Claire Samotnie na plaży pod wieczór

Narracyjna szarada, w której jeden z ulubionych aktorów Honga Sang-soo (Hae-Hyo Kwon) wciela się w dwa różne warianty osobowości krytyka literackiego, mającego kłopoty z dochowaniem wierności żonie. Świadkiem emocjonalnej szarpaniny przechodzącego kryzys mężczyzny jest zatrudniona właśnie nowa pracownica (Min-hee Kim). W wydawnictwie ma zająć miejsce jego kochanki, przez co zostaje wciągnięta w sam środek serii nieporozumień, uników i namiętności. Obecność początkującej pisarki i jej refleksyjne usposobienie staje się katalizatorem zdarzeń. Hong Sang-soo, stosując charakterystyczną dla siebie "ukrytą geometrię" powtórzeń, błędnych wrażeń i niestabilnych tożsamości, powraca do swojego ulubionego pytania: na ile życie jest wynikiem przemyślanych kroków, świadomości, na ile opiera się na zbiegach okoliczności, które kierują naszym losem. Obnaża przy tym chwiejną męskość bohatera, często zresztą wracającego do domu chwiejnym krokiem po wieczorach spędzonych nad soju.  

Agnieszka Szeffel

Hong Sang-soo

Urodził się w 1961 roku. Po ukończeniu studiów w Korei Południowej kontynuował naukę na uniwersytetach w Kalifornii i Chicago. W 1996 roku nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film, The Day a Pig Fell Into the Well. Choć bywa porównywany do mistrzów kina francuskiego, konsekwentnie rozwija własny styl. Do najważniejszych wyznaczników jego twórczości należą: zainteresowanie dylematami moralnymi, autotematyzm i dyskretne poczucie humoru. Jest ulubieńcem międzynarodowych festiwali. Na swoim koncie ma nagrody zdobyte m.in. w Cannes, Rotterdamie i Locarno.

Wybrana filmografia

2004 Woman Is the Future of Man / Yeojaneun namjaui miraeda

2005 A Tale of Cinema / Geuk jang jeon

2010 Hahaha

2010 Oki / Oki's Movie / Ok-hui-ui yeonghwa

2012 W innym kraju / In Another Country / Da-reun na-ra-e-seo

Twórcy

reżyseria Hong Sang-soo
scenariusz Hong Sang-soo
zdjęcia Kim Hyung-koo
montaż Hahm Sung-won
muzyka Hong Sang-soo
obsada Hae-hyo Kwon, Min-hee Kim, Yunhee Cho, Ki Joabang
producent Kang Taeu
produkcja Jeomwonsa Film Co.
właściciel praw Finecut
język koreański
barwa cz.-b.