English
zaloguj / zarejestruj

"Liberté" Alberta Serry w kinach od 7 sierpnia - lista kin

7/08/20
Liberté, reż. Albert Serra
"Siła ognia" i "Wysoka dziewczyna" - sprawdź listę kin "Ema" Pablo Larraína w kinach
od 11 września

Ostatni film bohatera nowohoryzontowej retrospektywy w 2019 roku, Alberta Serry, Liberté wejdzie na ekrany polskich kin 7 sierpnia (dystrybucja: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty).   

Gdzie możecie oglądać Liberté

✓ Bytom → Centrum Kultury 14-20.08

✓ Ełk →  ECK 16.08

✓ Gdańsk →  Kino Kameralne Cafe 19.08

✓ Gdynia →  GCF od 7.08

✓ Katowice → Światowid od 7.08

✓ Konin → Oskard od 7.08

✓ Kraków → Agrafka od 7.08

✓ Kraków → Kika od 7.08

✓ Kraków → Kino Pod Baranami od 7.08

✓ Kraków → Mikro od 7.08

✓ Lublin →  Bajka od 7.08

✓ Łódź → Bodo 

✓ Łódź →  Kino - Galeria Charlie od 7.08

✓ Łuków → Ośrodek Kultury od 7.08

✓ Opole Lubelskie → OCK 28-30.08

✓ Ostrów Mazowiecka → Ostrovia od 14.08

✓ Poniatowa → Czyn 28-30.08 

✓ Poznań → Muza od 7.08

✓ Poznań → Malta od 7.08

✓ Sochaczew → Odeon od 7.08

✓ Szczecin → Pionier od 14.08

✓ Warszawa → Muranów od 7.08

✓ Warszawa →   U-jazdowski od 7.08 

✓ Warszawa → Amondo 17, 20.08

✓ Wrocław → DCF od 7.08

✓ Wrocław → Kino Nowe Horyzonty od 7.08

✓ Żywiec →  Janosik 19-20.08

Uhonorowana Nagrodą Specjalną Jury na festiwalu w Cannes oda do wyrafinowanej dekadencji, która – jak twierdzi Serra – ma europejskie korzenie. Bo tylko tu społeczeństwo za sprawą libertyńskich wartości odważyło się postawić estetykę przyjemności wyżej niż moralność.  Chciałem nakręcić film o nocy – mówił reżyser –  nie taki, którego akcja rozgrywa się nocą, ale film poświęcony logice nocy, która zmienia naszą percepcję, zasady moralne, wszystko. Film opowiadający o utopii seksualnego wyzwolenia, gdy różnice między ludźmi znikają: nie ma kobiet i mężczyzn, sług i panów, pięknych i brzydkich. O doskonałej, dziwnej, mrocznej utopii, braterstwie ciał. Nocą w leśnej głuszy jak na scenie wśród dekoracji spotykają się przedstawiciele XVIII-wiecznej francuskiej arystokracji i ich zagraniczni goście, by oddać się rozpisanej na role orgii. Pogrążeni w mroku, pośród szeptów i jęków, zmierzą się z własną i cudzą zachłannością, skonfrontują z obnażeniem, przymusem i pragnieniem. W drodze do „pełnego życia” przekroczą kolejne granice. 

Albert Serra urodzony w Banyoles w 1975 roku kataloński reżyser i producent. Studiował filologię hiszpańską i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza – luźna adaptacja historii o Don Kichocie – prezentowany był w sekcji Piętnastka Reżyserów w Cannes w 2006 roku.  Śpiew ptaków w 2008 znalazł się w programie Inne Spojrzenie, sekcji MFF w Cannes, a także został uznany za najlepszy kataloński film roku. Najnowszy ukończony film Serry Liberté otrzymał w tej sekcji Specjalną Nagrodę Jury. Reżyser pracuje już nad kolejną produkcją - Bora Bora.

Wybrana filmografia:

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Imiona Chrystusa / Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

2016 Śmierć Ludwika XIV / La mort de Louis XIV / The Death of Louis XIV

2018 Roi Soleil

2019 Liberté


czytaj także
Program 20. MFF Nowe Horyzonty - ogłaszamy program Shortlisty! 5/08/20
Program "Zabij to i wyjedź z tego miasta" filmem otwarcia 20. MFF Nowe Horyzonty 2/08/20
Program Poznaj mistrzów 20. edycji
MFF Nowe Horyzonty
12/08/20
Program Nowa identyfikacja wizualna i szczegóły na temat połączonych festiwali 31/07/20