English
zaloguj / zarejestruj

"Tommaso" Abla Ferrary od 14 lutego w polskich kinach

14/02/20
Tommaso, reż. Abel Ferrara
Gdzie oglądać "Tommaso" Abla Ferrary - lista kin Hlynur Pálmason: Film musi żyć

Odkrycie festiwalu w Cannes. Zaskakujące, osobiste dzieło Abla Ferrary opowiada o toksycznej męskości, późnym ojcostwie i walce z prywatnymi demonami. 

Zaskakujące, poruszające, osobiste dzieło Ferrary, które można uznać za jeden z jego najlepszych filmów. Grany przez Willema Dafoe Tommaso jest ekranowym alter ego samego reżysera. Wrażenie obcowania z intymnym dziennikiem potęguje fakt, że towarzyszkę życia Tommaso zagrała Cristina Chiriac, partnerka Abla, a w rolę córeczki ekranowej pary wciela się mała Anna Ferrara. Akcja filmu rozgrywa się natomiast w rzymskim mieszkaniu autora  Złego porucznika. Nie sposób dociec, gdzie kończy się scenariusz, a zaczyna coś na kształt psychodramy. Niepostrzeżenie stajemy się świadkami dekonstrukcji toksycznej męskości – z jej agresją, zazdrością, seksualnymi frustracjami i uzależnieniami. Tommaso walczy ze swoimi demonami, a przede wszystkim z potężnym ego. Chodzi na mityngi AA, medytuje, pracuje z młodymi aktorami, stara się być dobrym ojcem i partnerem, ale jego nastroje zmieniają się nieoczekiwanie i gwałtownie. Czułość ustępuje atakom złości, bliskość – potrzebie dominacji, późne ojcostwo frustruje. Ferrarowski portret artysty z czasów starości jest jednym z najszczerszych i najbardziej poruszających filmów o mężczyźnie. Jedną z najwybitniejszych produkcji ostatnich lat.

Abel Ferrara to ikona amerykańskiego kina niezależnego. Znany przede wszystkim z pełnych przemocy, ale i chrześcijańskiej metaforyki obrazów przestępczego półświatka USA. Niektóre jego filmy (Król Nowego JorkuZły porucznik) mają status kultowych. Za zrealizowaną w 2005 roku Marię otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na MFF w Wenecji. Mieszka w Rzymie, a Włochami zainteresowany jest od dawna - nakręcił tu m.in. fabularyzowany dokument Napoli, Napoli, Napoli, biograficzny portret Pasolini i swój najnowszy film Tommaso. Laureat Złotego Lamparta w Locarno (2011) za całokształt twórczości.

Wybrana filmografia

1984 Miasto strachu / Fear City

1990 Król Nowego Jorku / King of New York

1992 Zły porucznik / Bad Lieutenant

1993 Porywacze ciał / Body Snachers

1996 Pogrzeb / The Funeral

2011 4:44. Ostatni dzień na Ziemi / 4:44. Last Day on Earth

2014 Witamy w Nowym Jorku / Welcome to New York

2014 Pasolini


czytaj także
Program Przeboje z festiwali w Wenecji i Locarno w programie 20. MFF Nowe Horyzonty 13/02/20
Dystrybucja "Szatańskie tango" Béli Tarra - pokazy specjalne 10/02/20
Przestrzeń NH Cztery Oscary dla "Parasite" Bonga Joon-ho! 10/02/20
Festiwale 70. MFF w Berlinie - premiera "Zabij to i wyjedź z tego miasta" 23/02/20