English
Indeks Cykle Kalendarz

Nitram

Justin Kurzel
Australia 2021 / 110’
napisy: polskie
Mostro Odbicie

W 1996 roku Martin Bryant zastrzelił w tasmańskim mieście Port Arthur 35 osób, raniąc kilkadziesiąt kolejnych. To największy tego typu zamach w historii Australii. Justin Kurzel nie odtwarza jednak samego momentu masakry. Choć we wcześniejszych filmach, takich jak Snowtown czy adaptacja Szekspirowskiego Makbeta, nie szczędził pokazywania przemocy, to tym razem interesuje go próba zgłębienia charakteru zabójcy. Nitram nie jest przy tym biografią Bryanta – mimo że scenariusz wiele czerpie z jego życiorysu – dzięki czemu film unika pułapek stereotypowej narracji o umyśle seryjnego mordercy. Tytułowy bohater, kapitalnie zagrany przez nagrodzonego w Cannes Caleba Landry’ego Jonesa, nie jest więc socjopatą rodem z hollywoodzkich thrillerów, lecz raczej człowiekiem, który pragnie, by wreszcie ktoś go dostrzegł i dla którego przemoc staje się jedynym dostępnym i oczywistym rozwiązaniem problemów. Precyzyjnie wyreżyserowany, opowiedziany z emocjonalnym dystansem Nitram wydaje się filmem, który zamiast szokować brutalnymi scenami budzi instynktowny niepokój. 

Jakub Demiańczuk

nagrody

  • MFF w Cannes 2021 - najlepszy aktor
  • AACTA Awards 2021 - najlepszy film, najlepszy reżyser, najlepszy aktor, najlepsza aktorka, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepszy scenariusz, najlepszy montaż
  • FF w Sitges 2021 - najlepszy aktor, najlepszy reżyser

Seanse

sb 23 lip, 19:00 dcf w
pn 25 lip, 22:00 dcf w
sb 30 lip, 19:00 dcf w
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

506 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Justin Kurzel

Reżyser i scenarzysta, jeden z czołowych twórców współczesnego kina australijskiego. Studiował w National Institute of Dramatic Art w Sydney. W swoich filmach najczęściej porusza tematy poczytalności i przemocy, sięgając po biografie zbrodniarzy i przestępców z Antypodów. Jego pełnometrażowy debiut Snowtown miał premierę na festiwalu w Cannes, gdzie zdobył nagrodę FIPRESCI oraz wyróżnienie w sekcji Tydzień Krytyki.

Filmografia

2008 Blue Tongue (short)

2011 Snowtown

2015 Makbet / Macbeth 

2016 Assassin's Creed 

2019 Prawdziwa historia gangu Kelly’ego / True History of the Kelly Gang

2021 Nitram 

Twórcy

reżyseria Justin Kurzel
scenariusz Shaun Grant
zdjęcia Germain McMicking
montaż Nick Fenton
muzyka Jed Kurzel
obsada Caleb Landry Jones, Judy Davis, Essie Davis, Anthony LaPaglia
producent Nick Batzias, Virginia Whitwell, Justin Kurzel, Shaun Grant
produkcja Good Thing Productions, Wild Bunch International, Melbourne International Film Festival
polski dystrybutor Gutek Film
język angielski

Nitram

Justin Kurzel

Twoja ocena 0/5