English
Indeks Cykle Kalendarz

107 matek

Péter Kerekes
107 Mothers / Cenzorka
Słowacja, Czechy, Ukraina 2021 / 92’
napisy: polskie i angielskie
Nagroda publiczności 22. MFF Nowe Horyzonty
Afterwater

Łesia jest młodą więźniarką, niedawno osadzoną w odeskim zakładzie karnym. Już w ośrodku rodzi jej się dziecko. Małego Kolę będzie mogła jednak widywać tylko w wyznaczonych godzinach. Chłopiec pozostanie na oddziale dziecięcym do trzeciego roku życia, potem, jeśli nie weźmie go pod opiekę ktoś z rodziny, trafi do sierocińca. Los Łesi dzielą wszystkie matki odsiadujące wyrok. Kontrapunktem dla ich historii jest postać Iriny – strażniczki, zakładowej nauczycielki i psycholożki, cenzorki listów i jak się okazuje, współczującej obserwatorki życia skazanych kobiet. W tym wyczyszczonym z wszelkiego sentymentalizmu, a przecież budzącym niezwykle silne emocje filmie Péter Kerekes zbiera doświadczenia ponad stu rzeczywistych więźniarek. Dramatyzuje ich historie, zachowując jednak dokumentalną konwencję. Z codziennych sytuacji, obserwacji, rozmów i scen reżyser buduje zwięzłą, mocną narrację – przedstawia portret kobiet pod presją, analizuje ich los, jednocześnie zadając pytanie o rolę mężczyzn.

Karolina Kosińska

nagrody

  • MFF w Wenecji 2021 – najlepszy scenariusz (sekcja Horizons)
  • MFF w Chicago 2021 – najlepszy reżyser
  • FF w Cottbus 2021 – najlepszy film

Dostępność online

21 lip, 12:00 – 7 sie

Seanse

pn 25 lip, 18:45 knh 7
Spotkanie z twórcami
wt 26 lip, 12:30 knh 7
Spotkanie z twórcami
sb 30 lip, 19:15 knh 7
nd 31 lip, 18:45 knh 4
Zmiana sali
nd 31 lip, 18:45 knh 6
Zmiana sali
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

898 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Péter Kerekes

Słowacki reżyser filmów dokumentalnych i fabularnych, producent, absolwent Akademii Sztuk Performatywnych (VMU) w Bratysławie, gdzie później wykładał. Autor filmów dokumentalnych opowiadających o historii Europy Wschodniej (66 sezonów, Aksamitni terroryści, Kucharze historii), producent zaangażowany w projekty międzynarodowe (Okupacja 1968). W swoich filmach łączy elementy dokumentalne i fabularyzowane. 

Wybrana filmografia

1996 Jozsef Balogh, Pribenik

2003 66 sezonów / 66 sezón (doc.)

2008 Kucharze historii / Ako sa varia dejiny / Cooking History (doc.)

2013 Sametoví teroristé / Velvet Terrorists (doc.)

2014 Slovensko 2.0

2019 Batastories (doc.)

2021 107 matek / Cenzorka / 107 Mothers

Twórcy

reżyseria Péter Kerekes
scenariusz Ivan Ostrochovský, Péter Kerekes
zdjęcia Martin Kollár
montaż Martin Piga, Thomas Ernst
muzyka Lucia Chuťková
obsada Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva, Lyubov Vasylyna
producent Ivan Ostrochovský, Dennis Ivanov, Péter Kerekes, Vít Klusák, Jiři Konecny, Ivana Kurincová, Filip Remunda
produkcja Punkchart Films, Radio and Television of Slovakia, Endorfilm, Arthouse Traffic, Hypermarket Film
właściciel praw Films Boutique
język ukraiński, rosyjski

107 matek

Péter Kerekes

Twoja ocena 0/5