English
Indeks Cykle Kalendarz

Aktorzy prowincjonalni

Agnieszka Holland
Provincial Actors
Polska 1979 / 105’
napisy: angielskie
Zdjęcia próbne Gorączka

Z kamerą wśród artystów. W swoim debiucie kinowym Agnieszka Holland tworzy wnikliwy i bezwzględny portret pracowników prowincjonalnego teatru. Zagląda do garderoby, bufetu i toalety, zarysowuje środowiskową hierarchię, obnaża niekompetencję, cynizm i desperację. Na pierwszy plan wysuwa się Krzysztof, lokalny gwiazdor, który pragnie czegoś więcej niż grywania w trzecioligowych przedstawieniach. Tymczasem młody reżyser, z którym aktor obecnie pracuje nad wystawieniem Wyzwolenia Wyspiańskiego, okazuje się beztalenciem i ignorantem. Krzysztof jest coraz bardziej sfrustrowany. Na domiar złego rozpada się jego małżeństwo z Anią, aktorką w teatrze lalkowym. Bohater stopniowo zbliża się do kresu wytrzymałości. Czy strzelba, którą w pierwszej scenie wiesza na ścianie, wypali w finale? Teatr w teatrze i teatr w filmie – te dwie konwencje zastosowane przez reżyserkę okazały się zaskakująco świeże, a tekst Wyspiańskiego – aktualny  –  pisał o filmie Adam Wyżyński. 

Piotr Mirski (Kino na Granicy)

nagrody

  • Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku 1979 - najlepsza aktorka (Halina Łabonarska)
  • Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych „Młodzi i Film” 1979 – Grand Prix, nagroda za rolę kobiecą
  • MFF w Cannes 1980 – nagroda FIPRESCI

Dostępność online

21 lip, 12:00 – 7 sie

Seanse

pt 22 lip, 12:45 knh 5
Spotkanie z twórcami
wt 26 lip, 09:45 knh 5
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

268 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Agnieszka Holland

Urodzona w 1948 roku w Warszawie reżyserka i scenarzystka filmowa. Jedna z czołowych postaci europejskiego i światowego kina. Na początku kariery była zaliczana do twórców kina moralnego niepokoju. Oprócz filmów realizuje także seriale (m.in. House of Cards, The Wire i Treme). Laureatka Srebrnego Niedźwiedzia w Berlinie (za Pokot z 2017 roku) i wielu innych prestiżowych nagród filmowych. Od stycznia 2014 roku jest przewodniczącą zarządu Europejskiej Akademii Filmowej w Berlinie.

Wybrana filmografia

1981 Kobieta samotna / A Lonely Woman

1990 Europa, Europa

1995 Całkowite zaćmienie / Total Eclipse

2002 Julia wraca do domu / Julie Walking Home

2011 W ciemności / In Darkness

Twórcy

reżyseria Agnieszka Holland
scenariusz Agnieszka Holland, Witold Zatorski
zdjęcia Jacek Petrycki
montaż Halina Nawrocka
muzyka Andrzej Zarycki
obsada Tadeusz Huk, Halina Łabonarska, Stefan Burczyk, Ewa Dałkowska, Jerzy Wasiuczyński
producent Michał Szczerbic
produkcja Film Polski' Polish Corporation for Film Production, Zespól Filmowy "X"
właściciel praw SF Kadr
język polski

Aktorzy prowincjonalni

Agnieszka Holland

Twoja ocena 0/5