English
Dystrybucja 2019

Między morzem a oceanem

Isaki Lacuesta
Between Two Waters / Entre dos aguas
Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018 / 136’
Premiera: 6 września 2019
Metamorfoza ptaków Mirai

Zwycięzca MFF San Sebastián, Między morzem a oceanem to przepiękny i niezwykle czuły hiszpański dramat, który opowiada historię dwóch braci, którzy poszli bardzo różnymi ścieżkami w życiu i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością.  

nagrody

MFF w San Sebastián 2018 – Złota Muszla

Premiera: 6 września 2019

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie, specjalizuje się w esejach filmowych będących połączeniem dokumentu z fabułą. Lacuesta pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabry. Dwukrotnie zdobył Złotą Muszlę – główną nagrodę na MFF w San Sebastián. W 2011 roku za enigmatyczny portret pisarza i malarza François Augiérasa Podwójne ślady (12. NH) i siedem lat później za Między morzem a oceanem.

Wybrana filmografia

2000 Caras vs. caras (kr. m.)

2002 Cravan vs. Cravan (dok.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned

2010 La noche que no acaba / All Night Long (dok.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

2016 Kolejna skóra / La propera pell / The Next Skin

Twórcy

reżyseria Isaki Lacuesta
scenariusz Fran Araújo, Isa Campo, Isaki Lacuesta
zdjęcia Diego Dussuel
montaż Sergi Dies, Domi Parra
muzyka Raül Fernández Miró, Kiko Veneno
obsada Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero
producent Paco Poch, Dan Wechsler, Jamal Zeinal Zade
produkcja La Termita Films, Bteam Prods, All Go Movies, Mallerich Films Paco Poch, Bord Cadre, Studio Indie Productions
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język hiszpański
barwa kolor