English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Zielona mgła

Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson
The Green Fog
USA 2017 / 63’
napisy: polskie
Zama Zniewaga

Guy Maddin - twórca doskonale znany nowohoryzontowej publiczności, bohater retrospektywy zorganizowanej w ramach dziewiątej edycji festiwalu - proponuje kolejny zwariowany kinofilski trip. Zielona mgła to found-footage'owy hołd dla San Francisco, pieczołowicie zmontowany z fragmentów filmów, których akcja rozgrywa się w tym dumnym i pięknym mieście. Najsłynniejszym z nich jest z pewnością Zawrót głowy Alfreda Hitchcocka - i to do niego stale odwołuje się nowy film kanadyjskiego ekscentryka. Zmieniające się jak w kalejdoskopie obrazy parafrazują zdarzenia z klasycznego thrillera. Śledzimy historię o tragicznej miłości i złowrogim spisku, spowitą w kłębach zielonej toksycznej mgły, odurzających wyziewów tajemnicy i śmierci, które w trakcie cyfrowej obróbki zostały dodane do materiałów archiwalnych.

Piotr Mirski

nagrody

FF w Las Palmas 2018 – najlepszy film

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pt 27 lip, 22:00knh 4
pn 30 lip, 22:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

360 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Guy Maddin

Urodził się w 1956 roku w Winnipeg. Studiował ekonomię. Zanim rozpoczął karierę filmową, pracował jako menedżer banku i malarz pokojowy. Zadebiutował w pełnym metrażu Opowieściami ze szpitala w Gimli. Później zrealizował m.in. Drakulę: stronice z pamiętnika dziewicyNajsmutniejszą muzykę świata i Moje Winnipeg. W swoich zawieszonych między awangardą a popkulturą dziełach chętnie bierze na warsztat dawne filmowe konwencje. Jest też autorem książek i instalacji.

Wybrana filmografia

1988 Opowieści ze szpitala w Gimli / Tales from the Gimli Hospital

2002 Drakula: stronice z pamiętnika dziewicy / Dracula: Pages from a Virgin's Diary

2003 Najsmutniejsza muzyka świata / The Saddest Music in the World

2006 Piętno na umyśle! / The Brand Upon the Brain!

2007 Moje Winnipeg / My Winnipeg 

2015 Zakazany pokój / The Forbidden Room (co-dir.)

2017 Zielona mgła / The Green Fog (co-dir.)

Evan Johnson

Stale współpracuje z Guyem Maddinem. Wyreżyserował z nim kilka krótkometrażówek, w tym Puberty, Elms i Colours, a także pełne metraże Zakazany pokój i Zielona mgła. Przy niektórych filmach odpowiadał dodatkowo za montaż i efekty.

Wybrana filmografia

2014 Puberty (short, co-dir.)

2014 Elms (short, co-dir.)

2014 Colours (short, co-dir.)

2015 Zakazany pokój / The Forbidden Room (co-dir.)

2017 Zielona mgła / The Green Fog (co-dir.)

Galen Johnson

Brat Evana Johnsona. Studiował na University of Manitoba. Przez kilka lat pracował w branży architektonicznej. Współpracował ze swoim bratem i Guyem Maddinem przy kilku filmowych projektach, w charakterze zarówno reżysera, jak i kompozytora, scenografa i montażysty.

Filmografia

2015 Bring Me the Head of Tim Horton (doc., short, co-dir.)

2017 Zielona mgła / The Green Fog (co-dir.)

2018 Accidence (short, co-dir.)

Twórcy

reżyseria Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson
zdjęcia archival footage
montaż Evan Johnson Galen Johnson
muzyka Jacob Garchik
produkcja Extra Large Productions
właściciel praw Festival Agency
język angielski
barwa kolor i cz.-b.