English
zaloguj / zarejestruj

F jak Fibonacci

Beatrice Gibson
F for Fibonacci
Wielka Brytania 2014 / 16’
film eksperymentalny

Punktem odniesienia i zarazem punktem wyjścia eksperymentu Gibson jest powieść, a dokładnie jeden z wątków JR Williama Gaddisa. Brytyjska artystka tworzy świat, w którym mieszają się wpływy sztuki i biznesu. Gibson snuje swoją futurystyczną, satyryczną wizję, w której władzę przejmuje pieniądz.

Patryk Tomiczek

Beatrice Gibson

Urodzona w 1978 roku. Mieszka i pracuje w Londynie. W swojej działalności artystycznej wykorzystuje różne media. Jej filmy eksperymentalne były pokazywane m.in. na Festiwalu Filmowym w Londynie czy MFF w Rotterdamie. Dwukrotnie zdobyła na nim nagrody. W 2013 roku była nominowana do Nagrody im. Jarmana. Jej prace artystyczne były prezentowane m.in. w Sztokholmie i Londynie. Za A Necessary Music (2008), zrealizowaną wspólnie z kompozytorem Alexem Watermanem, zdobyła Tiger Award dla najlepszego filmu krótkometrażowego na IFFR w 2009.

Wybrana filmografia

2008 A Necessary Music (short, co-dir)
2010 The Future's Getting Old Like The Rest Of Us (short)
2012 The Tiger's Mind (short)
2012 Agatha (short)
2014 F jak Fibonacci / F for Fibonacci (short)

Twórcy

reżyseria Beatrice Gibson
scenariusz Beatrice Gibson
zdjęcia Nick Gordon
montaż Beatrice Gibson
dźwięk Beatrice Gibson
obsada Clay Barnard Chodzko, Anton Lukoszevieze, Max Keiser
producent Denna Cartamkhoob
właściciel praw Lux
język angielski
barwa cz.-b.