English
zaloguj / zarejestruj

Marsylia

Yves-Marie Mahé
Marseille
Francja 2014 / 2’
film eksperymentalny

Eksperyment przedstawia kilka ujęć Marsylii widzianej z okna pociągu, którym towarzyszy muzyczny podkład: utwór Messy Body Thrust brytyjskiej awangardowej grupy Tools You Can Trust. Zrealizowane w pierwszej połowie lat 80. zdjęcia są poddawane rytmizacji w takt tej piosenki.

Patryk Tomiczek

Yves-Marie Mahé

Urodzony w 1972 roku w Morlaix. W swojej twórczości często sięga po animację. Znakiem rozpoznawczym twórczości Yves'a-Marie Mahégo jest ironiczny dystans. W 2007 roku założył wspólnie z innymi artystami kolektyw Negatyw.

Wybrana filmografia

1997 Mouvement (short)
1999 Fuck (short)
2003 La Gaulle (short)
2008 Vivre Vite (short)
2014 Marsylia / Marseille (short)

Twórcy

reżyseria Yves-Marie Mahé
scenariusz Yves-Marie Mahé
zdjęcia Yves-Marie Mahé
montaż Yves-Marie Mahé
muzyka Tools You Can Trust
producent Yves-Marie Mahé
produkcja Light Cone
właściciel praw Light Cone
język angielski
barwa cz.-b.