English
zaloguj / zarejestruj

Stary cmentarz żydowski

Sergei Loznitsa
Old Jewish Cemetery
Holandia, Latvia 2014 / 20’
film dokumentalny

Uznany ukraiński artysta Siergiej Łoźnica został zaproszony do realizacji filmu o tytułowym cmentarzu. Miejsce to przez kilkadziesiąt lat pełniło bardzo różne role. Było i gettem i parkiem w czasach komunizmu. Twórca w długich czarno-białych ujęciach pokazuje współczesną Rygę i zarazem upamiętnia ją poprzez żydowski cmentarz, który jest przestrzenią kultywowania pamięci, a przy tym również historii.

Patryk Tomiczek

Sergei Loznitsa

Ukraiński reżyser, scenarzysta i producent. Urodzony w 1964 roku. W 1987 roku ukończył matematykę stosowaną na Politechnice w Kijowie. W 1997 roku ukończył studia realizacji filmów w Państwowym Instytucie Kinematografii w Moskwie. W 2013 roku otworzyl firmę producencką i dystrybucyjną Atoms & Void. Jego filmy prezentowane są na całym świecie.



Wybrana filmografia

2000 Przystanek / Polustanok / The Train Stop (doc., short)

2005 Blokada / Blockade (doc., short)

2012 We mgle / V tumane / In the Fog
2014 Majdan. Rewolucja godności / Maidan (doc.)

2014 Stary cmentarz żydowski / Old Jewish Cemetery (doc., short)


Twórcy

reżyseria Sergei Loznitsa
scenariusz Sergei Loznitsa
zdjęcia Serhiy Stefan Stetsenko
montaż Sergei Loznitsa, Danielius Kokanaudis
dźwięk Vladimir Golovnitski
producent Sergei Loznitsa
produkcja Atoms & Void, Mistrus Media
właściciel praw Atoms & Void


język no dialogue
barwa cz.-b.