English
zaloguj / zarejestruj

Wszystko, co stałe

Louis Henderson
All That is Solid
Francja, Ghana 2014 / 16’
film eksperymentalny

Źródłem dla tytułu dokumentalnego eksperymentu Luisa Hendersona jest fragment Manifestu komunistycznego Marksa i Engelska, który brzmi: Wszystko, co stałe, rozpływa się w powietrzu, wszystko, co święte, ulega sprofanowaniu i ludzie muszą wreszcie spojrzeć trzeźwym okiem na swoją pozycję życiową, na swoje wzajemne stosunki. Nie może być zatem zaskoczeniem, że przedmiotem krytyki brytyjskiego twórcy jest kapitalizm oraz stosowane przez niego współczesne narzędzia komunikacji, jak np. internet.


Patryk Tomiczek

Louis Henderson

Urodzony w 1983 roku w Wielkiej Brytanii. W 2004 rozpoczął studia nad filmem i wideo na London College of Communication. W latach 2007-2009 pracuje niezależnie nad różnymi projektami. Ostatnie jego dokonanie to Wszystko, co stałe / All That is Solid.

Wybrana filmografia

2005 Richard De Marco: Memories of Art (short, co-dir)

2007 Appointment With a Revolution (short, co-dir)

2008 No Voy a Hablar de Mi Vida (short)

2012 Logical Revolts (doc., short)

2014 Wszystko, co stałe / All That is Solid (short)

Twórcy

reżyseria Louis Henderson
scenariusz Louis Henderson
zdjęcia Louis Henderson
montaż Louis Henderson
muzyka Drexciya, Robert Aiki, Aubrey Lowe, Joseph Munday
producent Louis Henderson
produkcja Louis Henderson
właściciel praw Video Data Bank
język francuski, angielski
barwa cz.-b.