English
zaloguj / zarejestruj

Zniszczona ziemia

Emmanuel Lefrant
Le pays dévasté / The Devastated Land
Francja 2015 / 12’
film eksperymentalny

Emmanuel Lefrant opowiada w swoim filmie o epoce geologicznej, w której człowiek zaczął panować nad dominującymi do tej pory siłami natury. Ślady jego chemicznej obecności utrwalą się na tysiące albo miliony lat w geologicznym kodzie planety. Lefrant, posługując się negatywami obrazu, roztacza złowieszczy obraz przyszłości Ziemi.

Patryk Tomiczek

Emmanuel Lefrant

Urodzony w 1975 roku we Francji. Artysta zainteresowany filmową abstrakcją. Jego dokonania byly pokazywane na całym świecie. Zawodowo jest związany z dystrybutorem kina eksperymentalnego Light Cone.

Wybrana filmografia

2001 Underground (short)
2002 Saraban (short)
2006 Blitz (short)
2006 Overall (short)
2015 Zniszczona ziemia / The Devastated Land / Le Pays Dévasté (short)

Twórcy

reżyseria Emmanuel Lefrant
scenariusz Emmanuel Lefrant
zdjęcia Emmanuel Lefrant
montaż Zaki Allal
dźwięk Emmanuel Lefrant
producent Gisele Rapp-Meichler
produkcja LGM
właściciel praw Light Cone
język no dialogue
barwa cz.-b.