English
zaloguj / zarejestruj

Molekularne sprzężenie zwrotne

Ian Helliwell
Molecural Feedback
Wielka Brytania 2014 / 3’
film eksperymentalny

Pozafilmowe zainteresowania brytyjskiego twórcy – pasjonata urządzeń analogowych i cyfrowych – znajdują odzwierciedlenie w jego eksperymentalnych produkcjach. W Molekularnym sprzężeniu zwrotnym kluczową rolę odgrywają wykorzystane w powstaniu filmu generatory tonów Hellitron. Elektroniczne dźwięki wiążą się z feerią barw rozbłyskujących na ekranie.

Patryk Tomiczek

Ian Helliwell

Artysta multimedialny. Od 1985 roku mieszka w Brighton. Jest artystą, który w swojej twórczości łączy zarówno systemy analogowe oraz cyfrowe. Jego prace są wypadkową m.in. muzyki, filmu, animacji, elektroniki, performance. Zrealizował ponad 100 filmów eksperymentalnych, które były prezentowane na całym świecie. W 2011 zrealizował swój pierwszy pełnometrażowy film dokumentalny Practical Electronica.

Wybrana filmografia

1997 Our Honneymoon (short)
2003 Beyond the Light (short)
2005 Get Set (short)
2011 Practical Electronica (doc.)
2014 Molecural Feedback (short)

Twórcy

reżyseria Ian Helliwell
scenariusz Ian Helliwell
zdjęcia Ian Helliwell
montaż Ian Helliwell
muzyka Ian Helliwell
producent Ian Helliwell
produkcja Light Cone
właściciel praw Light Cone
język no dialogue
barwa cz.-b.