English
zaloguj / zarejestruj

Watery Rhymes

Agnieszka Polska
Wielka Brytania, Polska 2014 / 4’
film eksperymentalny

Watery Rhymes to krótki film eksperymentalny wykonany w technice animacji komputerowej, w którym autorka przedstawia zasady funkcjonowania języka za pomocą odniesień do fizyki. Części mowy, takie jak rzeczowniki i czasowniki, opisane są jak cząsteczki materii, do których można zastosować zasady działania mechaniki kwantowej. Film w swojej lekkiej i przypominającej teledysk formie (z muzyką specjalnie napisaną przez amerykańskiego muzyka Sun Araw) przedstawia związane z językiem ograniczenia w pojmowaniu rzeczywistości.

Patryk Tomiczek

Agnieszka Polska

Urodzona w 1985 w Lublinie. Jest artystką wizualną zajmującą się filmem i fotografią. Studiowała na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie oraz na Universitet der Kunste w Berlinie. Jest autorką wielu wystaw indywidualnych, m.in. I Am the Mouth w Nottingham Contemporary, 2014; Pseudowords Hazards w Saltzburger Kunstverein (2013); How the Work is Done w PinchukArtCentre w Kijowie, (2012). Obecnie jest stypendystką Rijksakademie del beeldende kunsten w Amsterdamie.

Wybrana filmografia

2008 Wakacje z profesorem (anim., short)
2008 Ćwiczenia korekcyjne (anim. short)
2010 Ogród (short)
2013 Future Days (short)
2014 Watery Rhymes (short)

Twórcy

reżyseria Agnieszka Polska
scenariusz Agnieszka Polska
zdjęcia Agnieszka Polska
montaż Agnieszka Polska
muzyka Sun Araw
obsada David Bernstein
producent Agnieszka Polska
produkcja Nottingham Contemporary
właściciel praw Agnieszka Polska
język angielski
barwa cz.-b.