English
zaloguj / zarejestruj

Mówiąc w językach

David Zamagni, Nadia Ranocchi
Speak in Tongues
Włochy, Polska 2015 / 22’
film eksperymentalny

Film Mówiąc w językach został stworzony przez działający od 2000 roku włoski kolektyw artystyczny Zapruder. Zgodnie z tytułem eksperyment zajmuje się językiem, jednak ale na przekór jego dosłownego rozumienia. Grupa artystów przedstawia sześć osób wierzących w ich własne sztuczne światy. To nie mowa, ale warstwa wizualna staje się przyczynkiem do refleksji nad naturą i charakterem języka.

Patryk Tomiczek

David Zamagni

Urodzony w 1971 roku w Rimini. Studiował filmoznawstwo na Uniwersytecie w Bolonii. Był członkiem teatru Motus, a także performerem. Członek kolektywu artystycznego Zapruder, którego był jednym z założycieli. Ta włoska grupa artystyczna łączy w swoich realizacjach film, teatr i sztuki wizualne.

Wybrana filmografia

2000 H.O.L.Y. (short, co-dir)
2002 Spring Rall (short, co-dir)
2004 Rebus per Ada (short, co-dir)
2010 All Inclusive (short, co-dir)
2015 Mówiąc w językach / Speak in Tongues (short, co-dir)

Nadia Ranocchi

Urodzona w 1974 roku w Rimini. Studiowała psychologię na Uniwersytecie w Bolonii. W 2002 roku rozpoczęła współpracę z Davidem Zamagnim. W 2002 roku ich film Spring Roll wygrał Festiwal Filmów Krótkometrażowych w Oberhausen. Ranocci jest jedną z założycielek kolektywu Zapruder.

Wybrana filmografia

2000 H.O.L.Y. (short, co-dir)
2002 Spring Rall (short, co-dir)
2004 Rebus per Ada (short, co-dir)
2010 All Inclusive (short, co-dir)
2015 Mówiąc w językach / Speak in Tongues (short, co-dir)

Twórcy

reżyseria David Zamagni, Nadia Ranocchi
scenariusz David Zamagni, Nadia Ranocchi
zdjęcia Monaldo Moretti
montaż David Zamagni, Monaldo Moretti, Nadia Ranocchi
muzyka Francesco "Fuzz" Brasini, Zapruder
obsada Rosanna Semprini, Gerardo Gridelli, Elisa Cavalli, Giulia Simonazzi, Monaldo Moretti
producent David Zamagni, Zapruder
produkcja Zapruder
właściciel praw Zapruder
język włoski
barwa cz.-b.