English
zaloguj / zarejestruj

Zeznania

Luke Fowler
Depositions
Wielka Brytania 2014 / 25’
film dokumentalny

Na podstawie archiwalnych materiałów telewizyjnych i badań terenowych Luke Fowler przygląda się historii i kulturze mieszkańców brytyjskiej wyspy Barra. Świadectwem upływu czasu jest techniczna jakość materiałów, zdradzająca swój wiek poprzez naświetlenia czy techniczne ubytki.



Patryk Tomiczek

Luke Fowler

Urodzony w 1978 roku w Glasgow. Studiował grafikę na Dundee Art School. Jego filmy były pokazywane m.in. w Londynie, Berlinie, Nowym Jorku. W 2008 roku dostał nagrodę Dereka Jarmana. W 2012 roku wspólnie z Toshiyą Tsunodą i Johnem Haynesem był nominowany do nagrody Turnera.

Wybrana filmografia

2001 What You See Is Where You're At (short)
2008 George (doc., short)
2009 All Divided Selves
2009 Lester (doc., short)
2014 Zeznania / Depositions (doc., short)

Twórcy

reżyseria Luke Fowler
scenariusz Luke Fowler
zdjęcia Luke Fowler
montaż David Leishman
muzyka Lee Patterson
obsada archival footage
producent Luke Fowler
produkcja Lux
właściciel praw Lux
język angielski
barwa cz.-b.