English
zaloguj / zarejestruj

Powder Placenta

Katrina Daschner
Austria 2015 / 9’
film eksperymentalny

Najnowsze dzieło Katriny Daschner – bohaterki retrospektywy T-Mobile Nowe Horyzony sprzed dwóch lat. To teatralna, malownicza kontemplacja piękna przyrody, zachwyt nad wszelkimi formami życia. Zainteresowanie artystki cielesnością nadal jest obecne w Powder Placenta, ale funkcjonuje już na innych prawach – jako wyraz życia.

Patryk Tomiczek

Katrina Daschner

Śpiewa, tańczy, performuje – cała jej działalność artystyczna oparta jest na synchronizacji ciała z muzyką i na znaczeniach, jakie z tej kombinacji wypływają. Związana jest ze środowiskiem LGBT, w latach 2001–2002, zaraz po ukończeniu Akademii Sztuk Pięknych, razem z Johanną Kirsch i Stefanie Seibold założyła Salon Lady Chutney – nieformalną przestrzeń performatywną. Od 2003 roku występowała w muzyczno-performerskim kolektywie dziewczyńskim SV Damenkraft, a w 2009 roku założyła queerowy Club Burlesque Brutal.

Wybrana filmografia

1998 Mutter und Marmelde (short)
1999 Lady Chutney Does México (doc., short)
2002 Me + Me (short)
2012 Parole Rosette (short)
2015 Powder Placenta (short)

Twórcy

reżyseria Katrina Daschner
scenariusz Katrina Daschner
zdjęcia Hannes Böck
montaż Katrina Daschner, Hannes Böck
dźwięk Oliver Stotz
obsada Stefanie Sourial, Gisi Håkanson, Cordula Thym, Sushila Mesquita, Hyo Lee
producent Denice Bourbon, Katrina Daschner, Nick Prokesch
produkcja Lady Chutney Production
właściciel praw Sixpack Film
język no dialogue
barwa cz.-b.