English
zaloguj / zarejestruj

Wykwintne ciałka

Peter Tscherkassky
The Exquisite Corpus
Austria 2015 / 19’
film eksperymentalny

W pokazanym podczas ostatniego MFF w Cannes projekcie bohatera retrospektywy 12. MFF Nowe Horyzonty łączą się ze sobą poetyki różnych gatunków filmowych: od komedii, poprzez horror, aż do filmu erotycznego. Nie jest to jednak połączenie oczywiste. Inspiracją dla Tscherkassky’ego byli surrealiści, którzy tworzyli obraz z fragmentów innych obrazów. Do tej twórczej metody nazywanej niegdyś cadavre exquis odnosi się również tytuł filmu.

Patryk Tomiczek

Peter Tscherkassky

Urodził się w Wiedniu w 1958 roku. Studiował filozofię. Realizacją filmów zajmuje się od roku 1979. Prowadzi praktyczne zajęcia filmowe na uniwersytetach w Wiedniu i Linzu. W roku 1991 był jednym z założycieli Sixpack Film. W latach 1993-1994 kierował „Diagonale” Festiwalem Filmu Austriackiego. W roku 1995 wydał książkę Peter Kubelka (wspólnie z Gabriele Jutz). Od roku 1984 zajmuje się również publicystyką.

Wybrana filmografia

1981 Bloodletting (short)
1985 Manufraktur / Manufracture (short)
1996 Happy-End (short)
2010 Coming Attractions (short)
2015 Wykwintne ciałka / The Exquisite Corpus (short)

Twórcy

reżyseria Peter Tscherkassky
scenariusz Peter Tscherkassky
zdjęcia archival footage
montaż Peter Tscherkassky
muzyka Dirk Schaefer
obsada archival footage
producent Peter Tscherkassky
produkcja P.O.E.T Picture Production
właściciel praw Sixpack Film
język no dialogue
barwa cz.-b.