English
zaloguj / zarejestruj

Tkanina

Christoph Girardet
Fabric
Niemcy 2014 / 10’
film eksperymentalny

Tkanina to zestaw połączonych ze sobą fragmentów filmu reklamowego z końca lat 40., które nie znalazły się w jego ostatecznej wersji. Bohaterami są młody krawiec, modelki oraz znajdujące się w pomieszczeniu renesansowe rzeżby. Piękno sztuki jest tu nieprzypadkowo zestawione z pięknem ciała ludzkiego uosabianym przez kobiety przymierzające nowe stroje.

Patryk Tomiczek

Christoph Girardet

Urodzony w 1966 roku w Langenhagen, Niemcy. Studiował sztuki piękne w Braunschweig School of Art. Od 1989 roku realizuje instalacje wideo, a od 1999 współpracuje z Matthiasem Müllerem. W swoim artystycznym dorobku ma indywidualne wystawy m.in. w Sigmund Freud Museum w Wiedniu i Sean Kelly Gallery w Nowym Jorku. Mieszka i pracuje w Hanowerze.

Wybrana filmografia

1999 Phoenix Tapes (co-dir, short)

2002 Beacon (co-dir, doc., short)

2006 Kristall (co-dir, short)

2011 Meteor (co-dir, short)

2014 Tkanina / Fabric (short)

Twórcy

reżyseria Christoph Girardet
scenariusz Christoph Girardet
zdjęcia archival footage
montaż Christoph Girardet
dźwięk Christoph Girardet
producent Christoph Girardet
produkcja Christoph Girardet
właściciel praw Christoph Girardet
język no dialogue
barwa cz.-b.