English
zaloguj / zarejestruj

Raj

Max Philipp Schmid
Paradise / Paradies
Szwajcaria 2015 / 15’
film eksperymentalny

Schmida interesuje wyobrażenie raju jako miejsca idealnego. Jednocześnie zajmują go przydomowe ogrody, które są przestrzenią relaksu i odpoczynku i które przez to w pewnym stopniu pełnią funkcję tytułowego miejsca. Zdaniem samego twórcy: Film bada obecną tendencję społeczną do wycofywania się i separacji, które są przejawem dążenia do idealnego sposobu życia ściśle związanego z naturą.

Patryk Tomiczek

nagrody

Videoex Zürich 2015 – Grand Prix

Max Philipp Schmid

Urodzony w 1962 roku w Szwajcarii. Jest niezależnym reżyserem i artystą wideo. Po ukończeniu studiów został nauczycielem na Uniwersytecie Sztuk i Designu w Bazylei. Od 1990 roku poświęca się realizacji filmów eksperymentalnych i wideo. Jego prace były prezentowane na międzynarodowych festiwalach, na których zdobyły nagrody.

Wybrana filmografia

1990 Privat (short)
1996 Sad Song (anim., short)
2007 Der Imitator (short)
2011 Widmo szczęścia / Das Gespents des Glück / The Ghost of Happiness (short)
2015 Raj / Paradies / Paradise (short)

Twórcy

reżyseria Max Philipp Schmid
scenariusz Max Philipp Schmid
zdjęcia Thomas Isler
montaż Max Philipp Schmid
muzyka Max Philipp Schmid
obsada Thomas Douglas
producent Stella Händler
produkcja freihändler Filmproduktion GmbH
właściciel praw freihändler Filmproduktion GmbH
język niemiecki
barwa cz.-b.