English
zaloguj / zarejestruj

Mroczne światło

John Smith
Dark Light
Wielka Brytania 2014 / 3’
film eksperymentalny

John Smith powinien być doskonale znany nowohoryzontowej publiczności, która w poprzednich edycjach zdążyła poznać jego Wstydliwe sceny oraz Kij taty. W Mrocznym świetle tematem stają się przywołane przez autora wspomnienia, którym towarzyszą minimalistyczne obrazy. Na tym jednak podobieństwa z wcześniejszymi dokonaniami się kończą, gdyż tym razem zamiast osobistych historii Smith dotyka problemów ogólnych – nieobecnych dziś na mapie świata państw komunistycznych.

Patryk Tomiczek

John Smith

Urodzony w 1952 roku w Londynie, w którym do dziś mieszka i pracuje. Studiował film w Royal College of Art. Od 1972 roku zrealizował ponad 50 filmów, instalacji oraz projektów wideo, które były pokazywane na całym świecie i zdobyły liczne nagrody na wielu prestiżowych imprezach.

Wybrana filmografia

1975 Associations (short)
1976 The Girl Chewing Gum (short)
2007 Wstydliwe sceny / Dirty Pictures (doc., short)
2012 Kij taty / Dad’s Stick (anim., short)
2014 Mroczne światło / Dark Light (short)

Twórcy

reżyseria John Smith
scenariusz John Smith
zdjęcia John Smith
montaż John Smith
dźwięk John Smith
producent John Smith
produkcja LUX
właściciel praw LUX
język angielski
barwa cz.-b.