English

Być może życie

Mania Akbari, Mark Cousins
Life May Be
Wielka Brytania 2014 / 80’

Wymiana wideolistów między Markiem Cousinsem a irańską reżyserką i aktorką Manią Akbari. Irlandzkiego krytyka i reżysera nie trzeba przedstawiać, był naszym gościem podczas 13. NH. Natomiast Mania Akbari jest znana jako aktorka z 10 Abbasa Kiarostamiego, a jej reżyserki debiut 20 palców pokazywaliśmy we Wrocławiu w 2005 roku. W 2011 Akbari wyemigrowała z Iranu, by po pobycie w Dubaju i Malmö znaleźć nowy dom w Londynie. Osobista i meandryczna korespondencja Marka i Mani ma co prawda współczesną formę, jednak przywodzi na myśl powieść epistolarną w stylu Niebezpiecznych związków. Rozmowa toczy się o wszystkim: życiu, sztuce, ciele, podróżach, nagości, pamięci i nieskończoności. Im dłużej trwa ta wymiana, tym bardziej rośnie emocjonalna temperatura listów, zwierzenia stają się intymniejsze, a idee i wątki z listu na list są roztrząsane z większą elokwencją. Śledzenie filmowej konwersacji oscylującej między zwierzeniami a popisami erudycji to najczystsza przyjemność, mająca nieco voyeurystyczny odcień.

Ewa Szabłowska

Mania Akbari

Irańska reżyserka i aktorka, nosi imię po Marii Skłodowskiej-Curie, która w domu rodziców Akbari – profesora fizyki i profesorki chemii – była jednym z największych autorytetów. Mania, uzdolniona artystycznie, nie zrobiła kariery naukowej, za to napisała swoją pierwszą powieść jako 14-latka. Potem studiowała malarstwo, a w 2000 roku zainteresowała się filmem. Zaczynała jako operatorka i asystentka reżysera, zagrała główną rolą w filmie 10 Abbasa Kiarostamiego. Akbari jest znana z łamania – zarówno prywatnie, jak i na ekranie – obyczajowych tabu, którymi związane są irańskie kobiety.



Filmografia

2004 20 palców / 20 Fingers

2007 10+4

2011 Yek. Do.Yek

2012 In My Country Men Have Breast (short)

2013 From Teheran to London

2014 Być może życie / Life May Be

Mark Cousins

Irlandzki pisarz, reporter, reżyser i obieżyświat. Jest autorem reportaży i filmów dokumentalnych, uniwersyteckim wykładowcą, prowadził w telewizji programy o filmie, był wieloletnim dyrektorem artystycznym Festiwalu Filmowego w Edynburgu. W 2009 roku razem z Tildą Swinton zorganizował kino objazdowe. The Story of Film – odyseja filmowa, 15-godzinny film na podstawie jego książki o tym samym tytule, stał się międzynarodowym hitem festiwalowym.

Wybrana filmografia

1994 I Know Where I'm Going! Revisited (TV, doc.)

2009 The First Movie (doc.)

2011 The Story of Film – odyseja filmowa / The Story of Film: An Odyssey (TV, doc.)

2012 O czym jest ten film o miłości? / What Is This Film Called Love? (doc.)

2013 Opowieść o dzieciach i filmie / A Story of Children and Film (doc.)

2013 Here Be Dragons

2014 Być może życie / Life May Be

2014 6 desires: DH Lawrence and Sardinia

Twórcy

reżyseria Mania Akbari, Mark Cousins
scenariusz Mania Akbari, Mark Cousins
zdjęcia Mania Akbari, Mark Cousins
montaż Paria Kamyab, Timo Langer
muzyka Johannes Brahms
obsada Mania Akbari, Mark Cousins
producent Dan Boyd, Dominic Dowbekin, Alexa Pearson
właściciel praw Festival Agency
język angielski, farsi