English
Dystrybucja 2024

Anselm

Wim Wenders
Anselm - Das Rauschen der Zeit
Niemcy, Włochy, Francja 2023 / 93’
W kinach od 19 kwietnia
Cztery córki Delikwenci

Filmowy portret niemieckiego artysty Anselma Kiefera jest jak jego wielkoformatowe rzeźby – choć monumentalny, nie porzuca ludzkiej perspektywy. Po pamiętnej Pinie Wim Wenders proponuje kolejne immersyjne doświadczenie filmowe, dzięki któremu możemy wkroczyć do świata twórcy i jego dzieł. Fabularyzowane sceny, materiały archiwalne i imponujące ujęcia z gigantycznej pracowni pod Paryżem składają się na zniuansowany obraz człowieka walczącego z powojenną zbiorową amnezją. Urodzony w 1945 roku Kiefer, uczeń Josepha Beuysa, upomina się w swoich pracach o pamięć trudnej przeszłości Niemiec, podobnie jak Heinrich Böll w literaturze. Wenders wędruje z kamerą po ogromnym terenie we francuskim Barjac – studiu artystycznym, a zarazem ulegającej entropii wystawie. Konstrukcja i rozpad, mit i konkret, świadectwo i zanik – te ambiwalentne fascynacje widać w tworzonych przez Kiefera obiektach: kilkupiętrowych betonowych wieżach czy podziemnych tunelach. Jednocześnie reżyser pozwala sobie na czuły filmowy gest – spotkanie małego Anselma (w tej roli kuzyn Wendersa) z uznanym artystą.

Sprawdź, gdzie gramy

Press kit

login i hasło: press

Posłuchaj Podcastu Nowych Horyzontów o filmie:

Premiera: 19 kwietnia 2024

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Jeden z najważniejszych twórców współczesnego kina autorskiego, laureat Złotej Palmy w Cannes za Paryż, Teksas i weneckiego Złotego Lwa za Stan rzeczy. Słynie z poetyckiego, melancholijnego stylu, który doskonale sprawdza się zarówno w fabułach, jak i w filmach dokumentalnych. 

Wybrana filmografia

1974 Alicja w miastach / Alice in der Städten / Alice in the Cities

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

2005 Nie wracaj w te strony / Don't Come Knocking

2014 Sól ziemi / Le sel de la terre / The Salt of the Earth (doc.)

2023 Anselm (doc.)

Twórcy

reżyseria Wim Wenders
scenariusz Wim Wenders
zdjęcia Franz Lustig
montaż Maxine Goedicke
muzyka Leonard Küßner
obsada Anton Wenders
producent Karsten Brünig
produkcja HanWay Films
język niemiecki, włoski, francuski