English
Dystrybucja 2023

Godland

Hlynur Pálmason
Vanskabte Land
Dania, Islandia, Francja, Szwecja 2022 / 138’
W kinach od 13 stycznia 2023
Pięć diabłów Blisko

Prezentowany w canneńskiej sekcji Un Certain Regard najnowszy film Hlynura Pálmasona (Zimowi braciaBiały, biały dzień) to wirtuozerski popis reżyserskiej metody. Spektakularne, dramatyczne, a przy tym zmienne i kapryśne pejzaże Islandii na bieżąco referują nam stan ducha bohaterów: wizualizują surowość zasad, portretują zlodowacenia duszy, zapowiadają spiętrzenie konfliktów. Przez zimne strumienie, nagie skały i szmaragdowe mchy zmierza ku nowej parafii luterański ksiądz Lucas (Elliott Crosset Hove). Młodemu Duńczykowi towarzyszy lokalny przewodnik i bajarz Ragnar (Ingvar Sigurðsson). Od początku ich relacja pełna jest napięć, bowiem kapłan ma misję i pasję kolonizatora, którym starzec uparcie się przeciwstawia. Umiejscowiony u schyłku XIX wieku scenariusz odwołuje się do zależności łączących Islandię i Danię, ale skomplikowane relacje władzy i poddaństwa, jakie kreśli reżyser, wykraczają poza ramy historycznych rozliczeń i religijnych hierarchii. Godland jest filmem o samotności, wyobcowaniu i goryczy. Ale także o artyście, który zamraża i utrwala życie na szklanych negatywach – zupełnie jak lodowiec.  

Premiera: 13 stycznia 2023

Hlynur Pálmason

Fotograf, filmowiec i malarz. Z pochodzenia Islandczyk, ukończył szkołę filmową w Kopenhadze. W 2017 roku zadebiutował w pełnym metrażu filmem Zimowi bracia, który spotkał się z gorącym przyjęciem na wielu festiwalach: w Locarno (m.in. nagroda dla najlepszego aktora), w Toronto, na Camerimage (najlepszy debiut operatorski) i na Nowych Horyzontach we Wrocławiu (nagroda FIPRESCI). Został też uznany za najlepszą duńską produkcję. Do realizacji Białego, białego dnia Pálmasona zainspirowała seria własnych fotografii A White Day. Najnowsza produkcja Pálmasona Godland znalazła się w sekcji Un Certain Regard podczas ostatniego festiwalu w Cannes.

Wybrana filmografia

2013 En maler / A Painter (short)

2014 Seven Boats (short)

2017 Zimowi bracia / Vinterbrødre / Winter Brothers

2019 Biały, biały dzień / Hvítur, hvítur dagur / White White Day

2022 Godland / Vanskabte Land / Godland 

Twórcy

reżyseria Hlynur Pálmason
scenariusz Hlynur Pálmason
zdjęcia Maria von Hausswolff
montaż Julius Krebs Damsbo
muzyka Alex Zhang Hungtai
obsada Ingvar Sigurdsson, Friðrik Friðriksson, Ísar Svan Gautason
producent Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Katrin Pors, Anton Máni Svansson
produkcja Snowglobe Films, Join Motion Pictures, Maneki Films
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język duński, islandzki