en

Wzgórze wolności

Hill of Freedom / Ja-yu-eui eon-deok
reż. Hong Sang-soo
Korea Południowa 2014 / 66’
napisy: polskie i angielskie

Nowy film jednego z najciekawszych południowokoreańskich reżyserów – nazywanego „mistrzem komicznej antropologii” – w charakterystycznym zabawno-melancholijnym stylu żongluje stereotypami, konfrontując kulturę koreańską z japońską. Kiedy Kwon wraca do domu z wycieczki po górach, otrzymuje plik listów napisanych przez jej dawnego japońskiego przyjaciela. Dowiaduje się z nich, że Mori przyjechał do Seulu, by wyznać jej miłość. Nie zastawszy dziewczyny, postanowił na nią poczekać – znalazł nocleg w skromnym pensjonacie i otworzył się na nowe znajomości. Hong, nie wychodząc z kamerą poza zaledwie kilka ulic, pokazuje pełne nieporozumień spotkania zdesperowanego nonkonformisty Moriego z Koreańczykami. Uwodząca precyzją struktura dramaturgiczna ukrywa się tu pod warstwą lekkości i nieistotności, dodatkowo zmącona jest brakiem chronologii i częstymi elipsami. Bohaterowie jak zwykle u Honga dyskutują o sensie życia nad szklaneczką soju, ale dotarcie do sedna zazwyczaj zostaje udaremnione przez słabą głowę i łamaną angielszczyznę rozmówców.

Opracowanie: Agnieszka Szeffel

nagrody

Nantes Three Continents Festival 2014 – Golden Montgolfiere

Hong Sang-soo

Jeden z najoryginalniejszych reżyserów południowokoreańskich. Urodził się w 1960 roku w Seulu. Studiował na Uniwersytecie w Seulu, w Los Angeles, Chicago i Paryżu. Debiutował w 1996 roku filmem The Day a Pig Fell Into The Well, nagrodzonym na festiwalu w Rotterdamie. Hahaha w 2010 zwyciężył w konkursie Un Certain Regard na festiwalu w Cannes.Hong ma na koncie tytułów zrealizowanych według własnego scenariusza, stworzył rozpoznawalny styl. Akcja jego filmów rozgrywa się w miejskich mikrokosmosach, zwykle pokazuje codzienność kilku wchodzących ze sobą w relacje postaci.

Wybrana filmografia:

2004 Woman is the Future of Man / Yeojaneun namjaui miraeda

2005 A Tale of Cinema / Geuk jang jeon

2010 Hahaha

2010 Oki / Oki's Movie / Ok-hui-ui yeonghwa

2011 The Day He Arrives / Book chon bang hyang

2012 W innym kraju / In Another Country / Da-reun na-ra-e-suh

Twórcy

reżyseria Hong Sang-soo
scenariusz Hong Sang-soo
zdjęcia Hongyeol Park
montaż Sungwon Hahm
muzyka Yongjin Jeong
obsada Ryo Kase, Sori Moon, Younghwa Seo, Euisung Kim
producent Kyounghee Kim
produkcja Jeonwonsa Film Co.
właściciel praw Finecut
język koreański, angielski
barwa kolor