en

Taklub

Trap
reż. Brillante Mendoza
Filipiny 2015 / 97’
napisy: polskie i angielskie

W zrujnowanym przez potężny tajfun Haiyan filipińskim Taclobanie – niegdyś zwyczajnym mieście – ludzie wciąż egzystują w prowizorycznych warunkach. Bebeth udaje się do ośrodka z bazą DNA, by uzyskać potwierdzenie, że troje z jej dzieci to ofiary żywiołu. Opłakujący żonę Larry szuka pocieszenia, uczestnicząc w religijnych obrzędach na ulicach Taclobanu. Erwin wraz z bratem robi wszystko, by śmierć rodziców ukryć przed młodszą siostrą. Ci, którzy cudem wyszli cało z kataklizmu, starają się normalnie żyć, choć okoliczności są ekstremalne. Trzeba odbudować domostwa oraz zapewnić sobie i ocalałym bliskim znośne warunki do życia. Pogoda nadal jest niepewna. Każdy mocniejszy podmuch wiatru czy wzburzone morze mogą zwiastować kolejne zagrożenie dla Taclobanu. Taklub kręcony był w miejscu tragedii, a zawodowym aktorom towarzyszyli prawdziwi mieszkańcy tej okolicy. Mendoza obserwuje ich z wrażliwością. Reżyser tym filmem chciał oddać hołd ofiarom oraz tym, którzy przetrwali i wciąż walczą.

Opracowanie: Katarzyna Wolanin

nagrody

Cannes IFF 2015 – Prize of the Ecumenical Jury, Special Mention

Brillante Mendoza

Urodził się w 1960 roku na Filipinach. Jego filmowy debiut Masahista w 2005 roku otrzymał Złotego Lamparta na MFF w Locarno. Jest też laureatem nagród na festiwalach w Berlinie, Cannes czy Wenecji. Od lat w wielu swoich filmach fabularnych i dokumentalnych skupia się na najbardziej marginalizowanych grupach społecznych na Filipinach. Reżyser szczyci się tym, że jego filmy są wyświetlane w szkołach w jego ojczyźnie. W 2005 roku założył niezależną firmę producencką Center Stage Productions.

Wybrana filmografia:

2005 Masahista / The Masseur

2007 Foster Child

2009 Kinatay / Butchered

2009 Babcia / Lola / Grandmother

2012 Pozdrowienia z raju / Captive

2012 Druga żona / Thy Womb / Sinapupunan

Twórcy

reżyseria Brillante Mendoza
scenariusz Mary Honeylyn, Joy Alipio
zdjęcia Odyssey «Odie» Flores
montaż Kats Serraon
dźwięk Addiss Tabong, Andrew Milallos
obsada Nora Aunor, Julio Diaz, Aaron Rivera, Rome Mallari, Shine Santos, Lou Veloso
producent Loreto «Larry» F. Castillo
produkcja Center Stage Productions
właściciel praw Films Distribution
język filipiński, tagalski
barwa kolor