English
Indeks Cykle

Wilcox

Denis Côté
Kanada 2019 / 66’
napisy: polskie i angielskie
Vitalina Varela Zło nie istnieje

Denis Côté nie przestaje interesować się obrzeżami – zachodniej cywilizacji, ludzkiej psychiki, kina – i wciąż zaskakuje. Autor Antologii miasta duchów, którego twórczość pokazujemy od dziewiątej edycji festiwalu, chodzi niedającymi się przewidzieć ścieżkami. W Boris bez Béatrice prześwietlał z ironią psychikę mężczyzny w średnim wieku, a w Gładkiej skórze studiował nie bez podziwu piękno – i ekscentryczność – muskularnych ciał. W Wilcoxie ucieka zaś wraz ze swoim bohaterem przed miejskim zgiełkiem. Brodaty mężczyzna przedziera się z plecakiem przez kanadyjską prowincję. Pomieszkuje w porzuconych busach, wkrada się do domów, je to, co znajdzie. Co każe mu brnąć przed siebie? I czy pragnienie wolności skończy się tak, jak dla wielu jego poprzedników? Wilcox to rewers Wszystko za życie Seana Penna, enigmatyczna hybryda fabuły i dokumentu, która odwołuje się do życiorysów podróżników-eremitów starających się przeciąć swoje związki ze światem. Côté nie mitologizuje quasi-waldenowskiej ucieczki i powrotu do natury. Bohatera pokazuje jakby przez dźwiękoszczelną szybę, nakłada na siebie warstwy obrazu i zagłusza rozmowy niepokojącymi dźwiękami. A zarazem jako outsidera pokazuje samego siebie. Reżysera, który po wysokobudżetowej produkcji w dziesięć dni realizuje mały, fascynujący film.

Mariusz Mikliński

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
dostęp na 48h
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

215 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Denis Côté

Kanadyjski reżyser i scenarzysta, którego filmy od lat pokazujemy na festiwalu Nowe Horyzonty. Uczył się w Collège Ahuntsic w Montrealu. Przez pewien czas pracował jako krytyk filmowy w radiu i magazynie „ici”. Po serii krótkometrażówek wyreżyserował swój debiut, Les états nordiques, za który zdobył na festiwalu w Locarno Złotego Lamparta. Realizuje awangardowe dokumenty (Wraki, Gładkie ciało) oraz kino fabularne, które w znane konwencje wprowadza zaskakujące elementy (Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia, Boris bez Béatrice).

Wybrana filmografia

2005 Les états nordiques / Drifting States

2008 Ona chce chaosu / Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Wraki / Carcasses (doc.)

2013 Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia / Vic+Flo ont vu un ours / Vic+Flo Saw a Bear

2016 Boris bez Béatrice / Boris Without Beatrice / Boris sans Béatrice

2017 Gładka skóra / Ta peau si lisse / A Skin So Soft (doc.)

Twórcy

reżyseria Denis Côté
scenariusz Denis Côté
zdjęcia François Messier-Rheault
montaż Matthew Rankin
muzyka Roger Tellier-Craig
obsada Guillaume Tremblay
producent Denis Côté, Annie St-Pierre
produkcja Inspiratrice & Commandant, GreenGround Productions
właściciel praw Inspiratrice & Commandant
język bez dialogu
barwa kolor

Wilcox

Denis Côté

Twoja ocena 0/5