English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Rocks

Sarah Gavron
Wielka Brytania 2019 / 93’
napisy: polskie
Mogul Mowgli Słudzy

15-letnia Rocks mieszka z mamą i małym bratem we wschodnim Londynie, w dzielnicy komunalnych bloków. Ma grupę wiernych przyjaciółek, ma szkołę, ma pasję – w przyszłości chce zostać makijażystką. Pewnego dnia jej życie nagle się odmienia – mama znika, zapewne nie pierwszy raz, zostawia tylko krótki list i trochę pieniędzy. Rocks musi zadbać o siebie i brata. Brutalnie wrzucona w dorosłość, podejmuje coraz bardziej desperackie kroki, aż w końcu przestaje sobie radzić z sytuacją. Sarah Gavron rysuje czuły, intensywny portret nie tylko samej Rocks, jednocześnie silnej i wrażliwej, lecz także multietnicznej wspólnoty nastolatek. Gdy dorośli zawodzą, to przyjaciółki, lojalne i otwarte, są dla bohaterki największym wsparciem. Reżyserce i jej ekipie (niemalże całkowicie kobiecej) udało się oddać siłę pozytywnej dziewczyńskiej energii i zbudować niezwykle silne postaci bohaterek. Dzięki temu powstał przejmujący film społeczny z mocnym feministycznym przesłaniem.

Karolina Kosińska

nagrody

FF Les Arcs 2019 - Wielka Nagroda Jury; MFF w San Sebastián 2019 – nagroda Signis; MFF w Dublinie 2020 - Nagroda Krytyków

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

418 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Sarah Gavron

Urodzona w 1970 roku brytyjska reżyserka. Studia filmowe ukończyła w Edynburgu, potem kształciła się w National Film and Television School pod opieką Stephena Frearsa. Gavron współpracowała także z BBC przy produkcji filmów dokumentalnych. Zarówno w filmach, jak i w wypowiedziach medialnych reżyserka podkreśla swoją feministyczną perspektywę i zaangażowanie w sprawy kobiet.

Wybrana filmografia

2000 The Girl in the Lay-By (short)

2000 Losing Touch (short)

2007 Brick Lane

2012 Village at the End of the World (doc.)

2015 Sufrażystka / Suffragette

2019 Rocks

Twórcy

reżyseria Sarah Gavron
scenariusz Theresa Ikoko, Claire Wilson
zdjęcia Hélène Louvart
montaż Maya Maffioli
muzyka Emilie Levienaise-Farrouch
obsada Bukky Bakray, Kosar Ali, D’angelou Osei Kissiedu, Shaneigha-Monik Greyson
producent Ameenah Ayub Allen
produkcja Fable Pictures, British Film Institute, Film 4, The Wellcome Trust
właściciel praw Festival Agency
język angielski
barwa kolor

Rocks

Sarah Gavron

Twoja ocena 0/5