English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Atlantyda

Valentyn Vasyanovych
Atlantis
Ukraina 2019 / 105’
napisy: polskie i angielskie
Mogul Mowgli

Wschodnia Ukraina 2025, rok po zakończeniu wojny z Rosją. Były żołnierz próbuje sobie poradzić z wojenną traumą. Powrót do cywilnego życia wydaje się jednak zadaniem ponad siły. Po zamknięciu stalowni, w której pracował, przyłącza się do organizacji zajmującej się ekshumacją, identyfikacją i pochówkiem ciał żołnierzy z obu stron frontu. Wolontariuszka, której towarzyszy, powoli staje się jego łącznikiem z utraconym człowieczeństwem. W zimnych, ascetycznych, utrzymanych w brudnych żółciach i szarościach kadrach Vasyanovych (reżyser, ale i operator filmu) buduje wizję rzeczywistości postapokaliptycznej, a jednocześnie boleśnie rozpoznawalnej. Świat, przez który przetoczyła się wojna, to skażona, wymarła zona, ziemia niezdatna do życia. Jej puste trwanie zamknięte jest w długich, zwykle statycznych ujęciach bezlitośnie portretujących zniszczony krajobraz i wyludnione przestrzenie. Vasyanovych daje jednak swoim bohaterom szansę – w tej martwocie i pustce jest miejsce na ludzką więź.

Karolina Kosińska

nagrody

MFF w Wenecji 2019 – najlepszy film (sekcja Horyzonty)

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

383 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Valentyn Vasyanovych

Ukraiński filmowiec urodzony w 1971 roku. Sztukę operatorską i realizację filmów dokumentalnych studiował na kijowskim Narodowym Uniwersytecie Teatru, Filmu i Telewizji im. I. Karpenki-Karego. W 2007 roku ukończył reżyserię w warszawskiej Szkole Wajdy. Atlantyda, jego czwarty film fabularny, otrzymał nagrodę dla najlepszego filmu w sekcji Horyzonty na festiwalu w Wenecji.

Filmografia

2004 Proty sontsya / Against the Sun (doc.)

2012 Zwyczajna sprawa / Zvychayna sprava / Business as Usual

2013 Kredens

2014 Crepuscule (doc.)

2017 Riven chornoho / Black Level

2019 Atlantyda / Atlantis

Twórcy

reżyseria Valentyn Vasyanovych
scenariusz Valentyn Vasyanovych
zdjęcia Valentyn Vasyanovych
montaż Valentyn Vasyanovych
obsada Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
producent Iya Myslytska, Valentyn Vasyanovych, Volodymyr Yatsenko
produkcja Garmata Film Studios, Limelite
właściciel praw Best Friend Forever
język ukraiński
barwa kolor

Atlantyda

Valentyn Vasyanovych

Twoja ocena 0/5