English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Afryka

Oren Gerner
Africa
Izrael 2019 / 81’
napisy: polskie i angielskie
Biało na białym

Starzejący się Meir odkrywa, że świat coraz bardziej się od niego oddala. Lokalna społeczność nie potrzebuje już jego inżynieryjnych umiejętności przy przygotowaniach do dorocznego święta, a dorosłe dzieci niewiele mają mu do powiedzenia. Ponadto narasta jego konflikt z miejscową młodzieżą, której nie potrafi zrozumieć. Zawodzi go też własne chorujące ciało. Meir wszystko to dusi w sobie, nie chce z nikim rozmawiać ani o swoich frustracjach, ani o pogarszającym się zdrowiu. Jedynie wnuczek widzi w nim bohatera i wspaniałego towarzysza zabaw. Aby choć na chwilę odzyskać poczucie własnej wartości, Meir buduje dla dziecka łóżko-okręt, wkładając w to całe serce. Towarzyszą mu wspomnienia podróży do Afryki, gdzie czuł się szczęśliwy i wolny. Reżyser Oren Gerner portretuje tu własnych rodziców – granice między fikcyjną fabułą a prawdziwym życiem są nieostre. Ten rysowany czułą, uważną kreską portret niepostrzeżenie zmienia się w uniwersalne studium przemijania.

Karolina Kosińska

nagrody

  • MFF w Hajfie 2019 - najlepszy aktor, najlepszy debiut, najlepszy film
  • MFF w Singapurze 2019 - najlepszy reżyser

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

273 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Oren Gerner

Reżyser urodzony w Izraelu w 1984 roku, absolwent reżyserii i scenopisarstwa w Minshar School of Art w Tel Awiwie. Twórca filmów krótkometrażowych – jego Greenland zdobyło nagrodę Nest Student w San Sebastián, a Gabriel znalazł się w konkursie krótkich filmów w Cannes. Afryka jest jego debiutem fabularnym.

Filmografia

2014 Greenland (short)

2015 Test (short)

2016 Shark Tooth (short)

2018 Gabriel (short)

2019 Aryka / Africa

Twórcy

reżyseria Oren Gerner
scenariusz Oren Gerner
zdjęcia Adi Mozes
montaż Gil Vasely
muzyka Yuri Pryimenko
obsada Meir Gerner, Maya Gerner
producent Itay Akirav
produkcja Film Harbor
właściciel praw Heretic Outreach
język hebrajski
barwa kolor

Afryka

Oren Gerner

Twoja ocena 0/5