English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

To nie pogrzeb, to zmartwychwstanie

Lemohang Jeremiah Mosese
This Is Not a Burial, It’s a Resurrection
Lesotho 2019 / 116’
napisy: polskie i angielskie
Sanktuarium

Jury festiwalu Sundance nie tylko przyznało filmowi Mosese nagrodę specjalną, ale także uznało go za wizjonerski. Doceniło tym samym awangardowy sposób, w jaki reżyser reinterpretuje i odświeża opowieść o konflikcie tradycji i postępu. To nie pogrzeb…, choć skupia się na walce o ziemię, przenosi nas w sferę magii, rytuału, snu. Bitwa o tamę, która ma zalać maleńką wieś w Lesotho, jest bowiem w gruncie rzeczy batalią o tradycję, duchy i pamięć. Jej przywódczynią staje się wdowa Mantoa, która nie doczekawszy powrotu syna (zginął w wypadku w kopalni w RPA), pragnie już tylko umrzeć, by znaleźć się obok bliskich. Pogrążona w żałobie, odwrócona od życia, planuje własny pochówek. Plany 80-latki krzyżuje decyzja władz o budowie tamy, która ma zniszczyć i wieś, i cmentarz. Mantoa nie godzi się na śmierć tego miejsca i to ona pierwsza stawia tamę – chciwości, deptaniu zwyczajów, destrukcji małej społeczności. Jej walkę relacjonuje narrator, grając na instrumencie zwanym lesiba. Opowiada historię buntowniczki tak, jak opowiada się mit: co rusz zmartwychwstający w heroicznych czynach zwykłych ludzi. 

Małgorzata Sadowska

nagrody

FF Sundance 2020 - Nagroda Specjalna Jury

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

422 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Lemohang Jeremiah Mosese

Urodził się w 1980 roku, jest reżyserem, scenarzystą i artystą wizualnym. Współzałożyciel kolektywu Mokoari, współtwórca Barefoot Cinema, odwołującego się do dokonań Third Cinema i promującego radykalne kino autorskie. Pochodzi z Lesotho, mieszka w Berlinie. Jest filmowcem-samoukiem, jak mówił w wywiadzie dla „Variety”: Pochodzę z miejsca pełnego przemocy i kino było sposobem ucieczki. Kiedy dorastałem, pokazywano filmy na taśmie 16 mm, głównie amerykańskie. Oglądałem je z nabożną czcią. Krótkie metraże Mosese były prezentowane m.in. na festiwalu w Clermont-Ferrand, na Raindance i MFF w Durbanie. Jego dwa ostatnie filmy miały premiery na festiwalach w Wenecji i Berlinie (Mother, I’m Suffocating…). 

Wybrana filmografia

2010 Tears of Blood

2013 For Those Whose God is Dead

2014 Mosonngoa (short)

2016 Behemot: Or the Game of God (short)

2019 Mother, I’m Suffocating. This Is My Last Film About You (doc)

2019 To nie pogrzeb, to zmartwychwstanie / This Is Not a Burial, It’s a Resurrection

Twórcy

reżyseria Lemohang Jeremiah Mosese
scenariusz Nadja Dumouchel, Lemohang Jeremiah Mosese
zdjęcia Pierre De Villiers
montaż Lemohang Jeremiah Mosese
muzyka Yu Miyashita
obsada Mary Twala Mhlongo, Jerry Mofokeng Wa, Makhetha, Makhaola Ndebele, Tseko Monaheng
producent Cait Pansegrouw
produkcja Urucu Media
właściciel praw Memento Films
język sesoto
barwa kolor

To nie pogrzeb, to zmartwychwstanie

Lemohang Jeremiah Mosese

Twoja ocena 0/5