English
Indeks Cykle Kalendarz

Stracony kraj

Vladimir Perišić
Lost Country
Francja, Serbia, Chorwacja, Luksemburg 2023 / 104’
napisy: polskie i angielskie
Reality Tygrysica

Vladimir Perišić (Zwykli ludzie, 9. NH) w Straconym kraju, pokazywanym w programie tegorocznego Tygodnia Krytyki w Cannes, rozlicza się z ojczyzną i czasami swojej młodości. W 1996 roku Serbia znajduje się pod rządami Slobodana Miloševicia. Los kraju mają odmienić wybory samorządowe, ale przegrywająca z opozycją Socjalistyczna Partia Serbii nie uznaje ich wyników. Ludzie zaczynają wychodzić na ulice, rozpoczynając słynne protesty studenckie w Belgradzie. Do zbuntowanej części społeczeństwa, które marzy o rychłej demokratyzacji, mógłby dołączyć 15-letni Stefan (Jovan Ginić). Trudno mu jednak stanąć naprzeciwko brutalnych policjantów, kiedy samotnie wychowująca go matka jest rzeczniczką partii rządzącej (Jasna Đuričić, pamiętna Aida z filmu Jasmili Žbanić). Stracony kraj to zapis dziejowego zderzenia ideałów – portret nie tak dawnej epoki, w której stracone pokolenie wychowanych w komunizmie rodziców próbuje ideologicznie kontrolować wchodzące w dorosłość dzieci. Ale czy w czasach reżimu zaangażowanie polityczne to kwestia przekonań czy potrzeby?

Piotr Szczyszyk

nagrody

MFF w Cannes 2023 - Nagroda Louis Roederer Foundation Rising Star

Dostępność online

20 lip, 12:00 – 30 lip
dostępne od 20 do 30 lipca | ograniczona pula dostępów

Seanse

sb 22 lip, 16:00 dcf w
pt 28 lip, 16:00 dcf w
Spotkanie z twórcami
sb 29 lip, 19:00 dcf w
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

568 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Vladimir Perišić

Serbski reżyser i scenarzysta filmowy. Ukończył reżyserię w Belgradzie, literaturę współczesną na Sorbonie oraz studia filmowe w słynnej paryskiej szkole La Fémis. W 2003 roku jego krótkometrażowy film dyplomowy Dremano oko został pokazany na festiwalu w Cannes w sekcji Cinéfondation. Szerszej publiczności dał się poznać debiutem fabularnym Zwykli ludzie (2009), napisanym razem z Alice Winocour (Mustang, Proxima). Film triumfował na festiwalu w Sarajewie. W 2014 roku Perišić zrealizował jedną z nowel filmu Mosty Sarajewa.

Filmografia

1996 Novembre (short)

2002 Killhouse (short)

2003 Dremano oko (short)

2009 Zwykli ludzie / Ordinary People

2014 Mosty Sarajewa / Les Ponts de Sarajevo / Bridges of Sarajevo (co-dir.)

2023 Stracony kraj / Lost Country

Twórcy

reżyseria Vladimir Perišić
scenariusz Vladimir Perišić, Alice Winocour
zdjęcia Sarah Blum, Louise Botkay
montaż Martial Salomon, Jelena Maksimović
muzyka Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
obsada Jasna Đuričić, Boris Isaković, Marija Škaričić
producent Omar El Kadi, Janja Kralj, Nadia Turincev
produkcja KinoElektron, Easy Riders Films
właściciel praw Memento Films
język serbski

Stracony kraj

Vladimir Perišić

Twoja ocena 0/5