English
Indeks Cykle Kalendarz

La Palisiada

Philip Sotnychenko
Ukraina 2023 / 100’
napisy: polskie i angielskie
Kwiaty ludzkiego ciała Na miejscu

Wyróżniony nagrodą FIPRESCI na festiwalu w Rotterdamie debiut ukraińskiego reżysera przynosi zaskakujący portret kraju, którego kinematografia – z oczywistych względów – skupia się dziś na opowiadaniu o rosyjskiej okupacji i agresji. Sotnychenko sięga bowiem do lat 90., by w dygresyjnym i chaotycznym jak całe wschodnioeuropejskie „najntisy” filmie uchwycić moment politycznej transformacji. Co więcej, bawi się konwencją kryminału, a całość realizuje w „brudnej” estetyce VHS. Historię śledztwa poprzedza jednak pierwszy akt, w którym – wbrew zasadzie Czechowa – strzelba wypala od razu. La Palisiada, podążając za parą przyjaciół, detektywem i psychiatrą sądowym, którzy poszukują mordercy pewnego pułkownika, tropi tak naprawdę sowieckie dziedzictwo traumy i przemocy, wyciąga z szafy polityczne trupy, przenika do ukrytych struktur, a także rozlicza pokolenie rodziców. Błyskotliwy, antyheroiczny film Sotnychenki to również rewelacyjna (a dla polskich widzów zdumiewająco swojska), wypełniona detalami opowieść o „dzikich” latach 90., kiedy upadał stary i rodził się nowy porządek. Choć ten nowy już u zarania był zarażony starym.  

Małgorzata Sadowska

nagrody

  • MFF w Rotterdamie 2023 - nagroda FIPRESCI
  • MFF w Wilnie 2023 - najlepszy europejski debiut

Dostępność online

20 lip, 12:00 – 6 sie

Seanse

sb 22 lip, 15:30 knh 7
Spotkanie z twórcami
nd 23 lip, 09:45 knh 7
Spotkanie z twórcami
cz 27 lip, 10:00 knh 8
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

704 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Philip Sotnychenko

Urodzony w 1989 roku w Ukrainie reżyser, producent i współzałożyciel Współczesnego Ukraińskiego Kina, kolektywu młodych niezależnych filmowców. Studiował reżyserię filmową i telewizyjną w Kijowskim Narodowym Teatrze im. Karpenki-Karego, który ukończył w 2016 roku. Jego filmy krótkometrażowe, w tym Son (2015) i Nail (2016), zostały pokazane na ponad 350 festiwalach i zdobyły dziesiątki nagród. W ostatnich latach Sotnychenko studiował ukraińskie archiwa VHS z lat 90., z których skorzystał podczas realizacji swojego najnowszego filmu La Palisiada (2023), pokazanego na ostatnim festiwalu w Rotterdamie.

Filmografia

2010 Tryzna (short, doc.)

2013 Hug (short)

2015 Syn / Son (short)

2016 Nail (short)

2017 Technical Break (short)

2019 Happy New Year (short, doc.)

2019 Rizdvyani istorii / Christmas Stories (short, co-dir.)

2023 La Palisiada

Twórcy

reżyseria Philip Sotnychenko
scenariusz Philip Sotnychenko
zdjęcia Volodymyr Usyk
montaż Philip Sotnychenko
dźwięk Serhii Avdeev
obsada Andrii Zhurba, Novruz Hikmet Pashayev, Valeria Oleinikova, Olena Mamchur, Oleksandr Parkhomenko,
producent Halyna Kryvorchuk, Valeria Sochyvets, Sashko Chubko
produkcja Contemporary Ukrainian Cinema
właściciel praw Viatel
język ukraiński, rosyjski, azerski

La Palisiada

Philip Sotnychenko

Twoja ocena 0/5