English
Indeks Cykle Kalendarz

Twarz meduzy

Melisa Liebenthal
The Face of the Jellyfish / El rostro de la medusa
Argentyna 2022 / 75’
napisy: polskie i angielskie
trzy iskry Vera

Twarz meduzy to taki film, w którym na początku cytuje się Rilkego, ale równie dobrze można by odwołać się do Pei. Tym bardziej że ukuta przez poznańskiego rapera i skierowana w stronę jednego z jego przeciwników fraza – przeglądając się w lustrze, dissujesz się sam – doskonale koresponduje ze stanem ducha głównej bohaterki. Marina pewnego dnia dokonuje przerażającego odkrycia: jej twarz zmieniła się tak bardzo, że dziewczyna nie jest w stanie rozpoznać samej siebie. Osobliwy punkt wyjścia stanowi dla Melisy Liebenthal pretekst do niepozbawionej surrealistycznego poczucia humoru eksploracji egzystencjalnych lęków, dręczących nie tylko seniorów po trzydziestce. Argentyńska reżyserka zastanawia się nad tym, co właściwie konstruuje naszą tożsamość, w jakim stopniu pozostajemy więźniami własnego ciała i jak bardzo jesteśmy zależni od kaprysów biologii. Wnioski, do których dochodzimy wspólnie z bohaterką, bywają zaskakujące i skłaniają do zadania sobie dalszych, prowokacyjnych pytań. Być może najważniejsze z nich brzmi: czy na pewno zawsze i za wszelką cenę warto „zachować twarz”?

Piotr Czerkawski

nagrody

  • MFF w Berlinie 2023 - Nagroda C.I.C.A.E. (sekcja Forum)
  • Mar del Plata FF 2022 - najlepszy reżyser

Dostępność online

20 lip, 12:00 – 6 sie
ograniczona pula dostępów

Seanse

wt 25 lip, 13:15 knh 3
Spotkanie z twórcami
śr 26 lip, 22:00 knh 3
Spotkanie z twórcami
sb 29 lip, 13:15 knh 3
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

446 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Melisa Liebenthal

Urodzona w 1991 roku reżyserka i montażystka filmowa. Ukończyła studia filmowe na Universidad del Cine w Buenos Aires. W swojej twórczości skupia się przede wszystkim na kwestii tożsamości, starając się z humorem i przewrotnością łączyć ze sobą różne techniki narracyjne. Jej długo- i krótkometrażowe filmy były nagradzane na festiwalach w Berlinie, Rotterdamie i Mar del Plata.  

Filmografia

2010 Airportness (short)

2013 Alegria del hogar / Home's Joy (short)

2016 Las lindas / The Pretty Ones (doc)

2017 Patio / Backyard (short doc)

2018 Constanza (short)

2020 Aquí y Allá / Here and There (short)

2022 Twarz meduzy / El rostro de la medusa / The Face of the Jellyfish

Twórcy

reżyseria Melisa Liebenthal
scenariusz Melisa Liebenthal, Agustín Godoy
zdjęcia Inés Duacastella
montaż Florencia Gómez García
muzyka Inés Copertino
obsada Rocío Stellato, Vladimir Durán, Federico Sack, Irene Bosch, Roberto Liebenthal
producent Eugenia Campos Guevara, Agustín Gagliardi
produkcja Gentil Cine, Zona Audiovisual
właściciel praw Gentil Cine SRL
język hiszpański

Twarz meduzy

Melisa Liebenthal

Twoja ocena 0/5