English
Indeks Cykle Kalendarz

Animalia

Sofia Alaoui
Katar, Maroko, Francja 2022 / 91’
napisy: polskie i angielskie
A Thousand and One Blue Jean

Itto (Oumaïma Barid) jest w zaawansowanej ciąży – jest też przeraźliwie samotna. Bogata rodzina jej męża nawet nie próbuje ukryć, że uważa ją za kogoś gorszego: za bojaźliwego Kopciuszka, który ciągle ma brudne ręce i spoufala się z kuchennymi pracownicami, gdy Książę załatwia interesy. Kiedy wreszcie udaje jej się wyżebrać chwilę swobody, wokół zaczyna dziać się coś bardzo niepokojącego. Itto wyrusza w długą drogę, podczas której mierzy się z obojętnością, pustymi spojrzeniami i coraz dziwniejszymi, niedającymi się wyjaśnić zjawiskami. Przypomina sobie jednak o własnej sile. W swoim nagrodzonym na Sundance pełnometrażowym debiucie Sofia Alaoui odwołuje się do kina Andrieja Tarkowskiego, wskakuje do jego Zony i łączy zjadliwą satyrę na współczesne marokańskie społeczeństwo z science fiction. Pokazuje zagubionych ludzi, którzy w obliczu kolejnego kryzysu jak zwykle nie wiedzą, do kogo się zwrócić. Do najbliższych, do życzliwych im obcych, a może właśnie do Boga, który milczy, kiedy świat staje w płomieniach. 

Marta Bałaga

nagrody

Sundance FF 2023 – Nagroda Specjalna Jury (World Cinema Dramatic)

Seanse

sb 22 lip, 22:00 knh 8
śr 26 lip, 13:30 knh 8
sb 29 lip, 22:00 dcf w
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

364 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Sofia Alaoui

Urodzona w 1990 roku w Casablance, francusko-marokańska reżyserka i scenarzystka. Studiowała w Paryżu. Założycielka firmy producenckiej Jiango Films. Nagrodzona Cezarem za najlepszy film krótkometrażowy Gdy nie będzie już bestii. Za ten sam tytuł – nakręcony z udziałem amatorów w górach Atlas – zdobyła też nagrodę na Sundance, dokąd wróciła z pełnometrażowym debiutem Animalia, ponownie dostrzeżonym przez jurorów. Rok temu magazyn „Screen” zaliczył ją do arabskich gwiazd jutra. 

Filmografia

2015 Children of Nablus (short)

2018 Ghost Made (short)

2020 Gdy nie będzie już bestii / So What If the Goats Die (short)

2020 Bite Size Halloween (TV series)

2022 Animalia

Twórcy

reżyseria Sofia Alaoui
scenariusz Sofia Alaoui
zdjęcia Noé Bach
montaż Héloïse Pelloquet
muzyka Amin Bouhafa
obsada Oumaïma Barid, Mehdi Dehbi, Souad Khouyi, Fouad Oughaou
producent Toufik Ayadi, Christophe Barral, Thomas Carillon, Margaux Lorier
produkcja Jiango Films, Srab Films, Wrong Films
właściciel praw Totem
język francuski, arabski, berberyjski

Animalia

Sofia Alaoui

Twoja ocena 0/5