English
Indeks Cykle Kalendarz

Życie trwa dwa dni

Leonardo Mouramateus
Life Lasts Two Days / A Vida São Dois Dias
Brazylia 2022 / 81’
napisy: polskie i angielskie
Vera

Uczta dla oczu i uszu, które nie oczekują od kina bombastycznego uderzenia, a raczej tego, by było małe i przyjemne. Już rysowana naiwną kreską czołówka filmu Leonarda Mouramateusa i pojawiające się po niej wymyślne kompozycje kwiatowe zwiastują uroczą, bizarną komedię osadzoną w świecie artystycznym. Zaludniający go bohaterowie żyją po swojemu, trochę obok społeczeństwa, celebrując własne talenty i dziwactwa. Mieszkający w Rio de Janeiro Rómulo układa teksty piosenek i melorecytuje je do mikrofonu. Jego współlokator próbuje zaś stworzyć grę karcianą. Jakiś czas temu przestał się do Rómulo odzywać, podobnie zresztą jak jego brat bliźniak Orlando (w obu rolach charyzmatyczny portugalski aktor Mauro Soares), mieszkający w Lizbonie handlarz książek. Po wypadku drogowym, w którym ucierpi motocykl Rómulo, wszystko wokół stanie na głowie, a nieoczekiwany bieg wydarzeń dorówna ekscentrycznym osobowościom bohaterów. Tak, życie może trwać dwa dni.

Adam Kruk

nagrody

  • FIDMarseille 2022 – Grand Prix Specjalne Wyróżnienie
  • Novo Cinemas 2022 – najlepszy reżyser, Nagroda Publiczności

Dostępność online

20 lip, 12:00 – 6 sie

Seanse

nd 23 lip, 16:15 knh 3
wt 25 lip, 16:15 knh 3
Spotkanie z twórcami
śr 26 lip, 19:15 knh 3
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

392 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Leonardo Mouramateus

Brazylijski reżyser i scenarzysta urodzony w 1991 roku w Fortalezie. Studiował film na Uniwersytecie Federalnym w Ceará, a następnie w Lizbonie, tworząc w tym czasie krótkie formy, które były nagradzane na wielu światowych festiwalach. Jego drugi pełnometrażowy film Życie trwa dwa dni pokazano na festiwalach w Hamburgu, Marsylii i Pontevedrze. Mouramateus zajmuje się też produkcją filmową w firmie Praia à Noite.

Wybrana filmografia

2011 Europa (short)

2013 Mauro em Caiena (short)

2015 História de uma pena (short)

2017 António Um Dois Três

2022 Życie trwa dwa dni / A Vida São Dois Dias / Life Lasts Two Days

Twórcy

reżyseria Leonardo Mouramateus
scenariusz Leonardo Mouramateus, Mauro Soares
zdjęcia Aline Belfort
montaż Tomás von der Osten
muzyka Fernando Pereira Lopes
obsada Mauro Soares, Mariah Queiroz, Sara Hana, Nuno Lucas, Rita Azevedo Gomes
producent Clara Bastos, André Mielnik, Leonardo Mouramateus, Mauro Soares
produkcja Brasiliana Cinematográfica, Praia À Noite
właściciel praw Square Eyes
język portugalski

Życie trwa dwa dni

Leonardo Mouramateus

Twoja ocena 0/5