English
Indeks Cykle Kalendarz

Valeria wychodzi za mąż

Michal Vinik
Valeria Is Getting Married / Valeria mithatenet
Izrael, Ukraina 2022 / 76’
napisy: polskie i angielskie
Tygrysica W żółtym kokonie

Valeria pragnie lepszego życia. Lepszego, czyli dostatniego, w którym nie musi martwić się o pieniądze i niepewne jutro. Za namową starszej siostry przyjeżdża z Ukrainy do Izraela, gdzie od lat Christina wiedzie dobre, choć pełne posłuszeństwa życie. Pracuje w salonie urody, ma oddanych przyjaciół, świetnie odnajduje się w kulturze żydowskiej i ma męża z zaaranżowanego małżeństwa. Michael jest brokerem, a po godzinach zajmuje się „sziduchem”, czyli zawodowym systemem swatania par w celach zarobkowych. Dla swojej szwagierki też znajduje wybranka, Eitana – ułożonego, ortodoksyjnego Żyda. W dobie globalizacji, również globalizacji uczuć, reżyserka Michal Vinik prowokacyjnie zderza ze sobą dwie kultury – podaje w wątpliwość zastałe role oraz hierarchię w relacjach kobiet i mężczyzn, bez względu na ich status cywilny czy patriarchalne społeczeństwo, jakim jest współczesny Izrael. Porusza też ciekawe kwestie: dlaczego dwoje dorosłych ludzi dobrowolnie zgadza się na coś zaaranżowanego przez kogoś innego? I czy zapewnienie dóbr materialnych to przepustka do godnego życia?

Piotr Szczyszyk

nagrody

  • MFF w Hajfie 2022 - najlepszy film (konkurs filmów izraelskich)
  • FF w Salonikach 2002 - Silver Alexander (Konkurs Spotkaj Sąsiadów)

Seanse

nd 23 lip, 19:00 dcf w
cz 27 lip, 13:00 dcf w
Spotkanie z twórcami
sb 29 lip, 10:00 dcf w
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

319 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Michal Vinik

Pochodząca z Hajfy reżyserka i scenarzystka filmowa podejmująca w swoich filmach tematy feministyczne i LGBT+. Jest jedną z założycielek organizacji „Women in Film and Television Israel Forum”, działającej na rzecz równych szans dla kobiet w izraelskiej branży medialnej. Jej krótkometrażowy debiut Bait (2009), opowiadający o 17-letniej androgynicznej dziewczynie odkrywającej swoją kobiecość, był prezentowany na festiwalu Sundance. Jest współautorką internetowego komiksu The Smile That Is Never Erased. Barash (2015), jej pełnometrażowy debiut, miał swoją premierę na festiwalu w San Sebastián i rozpoczął międzynarodową karierę Vinik. Na co dzień wykłada reżyserię i scenariopisarstwo na uniwersytecie w Tel Awiwie.

Filmografia

2009 Bait (short)

2011 Reality Check (short)

2015 Barash

2016 Heroine

2022 Valeria wychodzi za mąż / Valeria mithatenet / Valeria Is Getting Married

Twórcy

reżyseria Michal Vinik
scenariusz Michal Vinik
zdjęcia Guy Raz
montaż Maya Kenig
muzyka Daphna Keenan
obsada Dasha Tvoronovich, Lena Fraifeld
producent Ayelet Kait, Amir Harel, Vladimir Yatsenko, Anna Yatsenko
produkcja Lama Films, ForeFilms
właściciel praw M-appeal
język hebrajski, rosyjski, angielski

Valeria wychodzi za mąż

Michal Vinik

Twoja ocena 0/5