English
Indeks Cykle Kalendarz

Bohater

Asghar Farhadi
A Hero / Ghahreman
Francja, Iran 2021 / 127’
napisy: polskie i angielskie
Bo we mnie jest seks Drive My Car

Dwukrotny laureat Oscara (za Rozstanie i Klienta) Asghar Farhadi powraca do rodzinnego Iranu. Pokazywany w konkursie głównym festiwalu w Cannes Bohater to fascynujący dramat o mężczyźnie, który odbywa karę więzienia za długi. Podczas dwudniowej przepustki w ręce Rahima trafia torba z kosztownościami – mężczyzna staje przed dylematem, czy przywłaszczyć  zgubę, spłacić wierzyciela i zapewnić sobie wolność, czy też postąpić zgodnie ze swoim sumieniem i odnaleźć właściciela. Farhadi precyzyjnie tka wielowarstwową przypowieść o człowieku, który stara się postępować według reguł, lecz zamiast zrozumienia napotyka na swojej drodze niechęć i zazdrość. Reżyser zadaje również prowokacyjnie pytanie, jak bardzo ocena danego człowieka zależy od spojrzenia innych ludzi. Mocne, perfekcyjne dramaturgicznie kino moralnego niepokoju.

Marcin Pieńkowski

nagrody

MFF w Cannes 2021 - Grand Prix

Seanse

nd 15 sie, 16:00 tmc
pn 16 sie, 12:30 tmc
śr 18 sie, 15:15 tmc
cz 19 sie, 09:15 tmc
sb 21 sie, 12:30 tmc
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

942 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Asghar Farhadi

Urodzony w 1972 roku irański reżyser i scenarzysta. Już jako nastolatek kręcił filmy na taśmach 8 mm i 16 mm. Od początku interesowało go kino realistyczne. Swoich bohaterów stawia przed dylematami etycznymi, sprawdzając, jak mocno wierzą w głoszone przez siebie ideały. Jego Co wiesz o Elly? (2009) było wydarzeniem Berlinale, dwa lata później Farhadi odebrał Złotego Niedźwiedzia za Rozstanie. Za ten właśnie film, a także za Klienta z 2016 roku, reżyser otrzymał Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. 

Wybrana filmografia

2002 Tańcząc w pyle / Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

2013 Przeszłość / Le passé / The Past

2016 Klient / Forushande / The Salesman

2018 Wszyscy wiedzą / Todos lo saben / Everybody Knows

Twórcy

reżyseria Asghar Farhadi
scenariusz Asghar Farhadi
zdjęcia Ali Ghazi, Arash Ramezani
montaż Hayedeh Safiyari
obsada Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi
producent Asghar Farhadi, Alexandre Mallet-Guy
produkcja Arte France Cinéma, Asghar Farhadi Productions, Memento Films International, Memento Films Production
polski dystrybutor Gutek Film
język perski

Bohater

Asghar Farhadi

Twoja ocena 0/5