English
Indeks Cykle Kalendarz

W ogniu

Apichatpong Weerasethakul
Ablaze
Tajlandia, Singapur 2016 / 5’
napisy: polskie i angielskie
Cmentarz wspaniałości Blue

Zabawa światłem, cieniem i nakładającymi się płaszczyznami różnych obrazów. Towarzyszą jej dźwięki natury i muzyki oraz odgłosy wulkanu, kryjącego się gdzieś daleko na horyzoncie. Film został zaispirowany pejzażami XIX-wiecznego indonezyjskiego malarza Radena Saleha i stanowi część produkcji Art Through Our Eyes, zrealizowanej na zamówienie Muzeum Narodowego w Singapurze. Współtwórcami instalacji byli Joko Anwar, Ho Yuhang, Brillante Mendoza oraz Eric Khoo.

Magdalena Bartczak
Pokazywany w Apichatpong Weerasethakul: zestaw 4 razem z:

Seanse

wt 17 sie, 09:15 knh 4
nd 22 sie, 12:15 knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

81 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Apichatpong Weerasethakul

Urodzony w 1970 roku w Bangkoku, wychował się w Khon Kaen w północno-wschodniej części kraju. W 1994 roku ukończył studia architektoniczne, a w 1997 roku uzyskał dyplom z reżyserii w School of the Art w Chicago. W połowie lat 90. zaczął realizować pierwsze filmy krótkometrażowe, a jego pełnometrażowym debiutem był eksperymentalny dokument Tajemniczy obiekt w południe (2000). Za zrealizowany dekadę później film Wujek Boonmee, który potrafi przywołać swoje poprzednie wcielenia otrzymał Złotą Palmę na 63. MFF w Cannes.

Wybrana filmografia

2000 Tajemniczy obiekt w południe / Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Nawiedzone domy / Haunted Houses

2002 Skrajne żądze / Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Przygody Iron Pussy / Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Choroba tropikalna / Sud pralad / Tropical Malady

2006 Światło stulecia / Sang sattawat / Syndromes and a Century

2010 Wujek Boonmee, który potrafi przywołać swoje poprzednie wcielenia / Loong Boonmee raleuk chat / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

2012 Mekong Hotel

2015 Cmentarz wspaniałości / Rak ti Khon Kaen / Cemetery of Splendour

2020 Memoria

Twórcy

reżyseria Apichatpong Weerasethakul
scenariusz Apichatpong Weerasethakul
zdjęcia Apichatpong Weerasethakul, Chatchai Suban
montaż Apichatpong Weerasethakul
obsada Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi
producent Apichatpong Weerasethakul
produkcja Kick the Machine, Parichart Puarree
właściciel praw Kick the Machine
język bez dialogów
barwa cz.-b.

W ogniu

Apichatpong Weerasethakul

Twoja ocena 0/5