English
Indeks Cykle Kalendarz

Na Wschód z Sonią Wieder-Atherton

Chantal Akerman
To The East with Sonia Wieder-Atherton / À l'Est avec Sonia Wieder-Atherton
Francja 2009 / 84’
napisy: polskie i angielskie
Tam No Home Movie

Koncertowa scena przedzielona czarnymi tiulami. Na środku wiolonczelistka w bieli. Wokół orkiestra Sinfonia Varsovia w różnych sekcjach i składach. Dla Sonii Wieder-Atherton muzyka zawsze była laboratorium. Jej nieograniczone poszukiwania prowadziły ją od jednego repertuaru do drugiego, od jednego odkrycia do następnego. Nieustannie bada krzyżujące się muzyczne ścieżki i zdobywa mądrość w nieustannym poszukiwaniu sensu. Tak pisze o sobie wybitna wiolonczelistka o rumuńskich korzeniach, która zaprosiła przyjaciółkę Chantal Akerman do stworzenia dokumentu o środkowoeuropejskim programie. Artystka przedstawia kulturę regionu, opowiadając o zmiennych granicach, tragizmie historii i przepływach tradycji. Klasyczne utwory, nierzadko w zaskakujących aranżacjach, przenikają się z fragmentami prób, a perełką okazuje się cymbałowo-wiolonczelowy duet w początku drugiej części. W tradycyjnym repertuarze odznacza się temperament wykonawczyni, podczas gdy w komponowanym bardziej liryzm, a wszystko składa się na osobistą podróż.

Jan Topolski

Seanse

śr 18 sie, 12:30 knh 5
Spotkanie z twórcami
nd 22 sie, 09:30 knh 5
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

29 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Chantal Akerman

(1950-2015) Córka żydowskich emigrantów z Polski, jedna z najwybitniejszych europejskich artystek awangardowych. Ukształtowało ją kino Jeana-Luca Godarda oraz kontakty, jakie nawiązała z undergroundowymi reżyserami nowojorskimi. Swój pełnometrażowy debiut Hôtel Monterey (1973) zrealizowała w Stanach Zjednoczonych, będąc pod dużym wrażeniem dzieł Stana Brakhage’a, Jonasa Mekasa, a zwłaszcza Michaela Snowa. Następnie, już w Europie, kręciła filmy o zacięciu feministycznym, eksperymentujące z formami narracji i zrealizowane w powolnym rytmie długich ujęć.

Wybrana filmografia

1972 Hôtel Monterey

1974 Ja, ty, on, ona / Je, tu, il, elle / I, You, He, She,

1978 Spotkania Anny / Les Rendez-vous d’Anna / Meetings with Anna

1983 Un jour Pina a demandé / One Day Pina Asked Me

1989 Histoires d’Amérique / American Stories, Food, Family and Philosophy

1991 Nuit et jour / Night and Day

1996 Kanapa w Nowym Jorku / Un divan a New York / A Couch in New York

2000 Uwięziona / La captive / The Captive

2004 Jutro przeprowadzka / Demain on déménage / Tomorrow We Move

2011 Szaleństwo Almayera / La folie Almayer / Almayer’s Folly

Twórcy

reżyseria Chantal Akerman
scenariusz Chantal Akerman
zdjęcia Sabine Lancellin
montaż Claire Atherton
obsada Sonia Wieder-Atherton, Christophe Mangou, Cyril Dupuy
producent Marianna Rowińska-Dassier
produkcja Arte France
właściciel praw Cinémathèque Royale de Belgique
język francuski

Na Wschód z Sonią Wieder-Atherton

Chantal Akerman

Twoja ocena 0/5