English
Indeks Cykle Kalendarz

Amerykańskie historie

Chantal Akerman
American Stories, Food, Family and Philosophy / Histoires d'Amérique: Food, Family and Philosophy
Belgia, Francja 1989 / 92’
napisy: polskie i angielskie
Złote lata 80. Ze Wschodu

Spójrz na mnie. Jestem młody, jestem silny, ale w środku znajdziesz tylko popioły – mówi jeden z bohaterów tragikomedii Chantal Akerman. Nakręcone w opustoszałych zaułkach Brooklynu, na jego ciemnych ulicach i opuszczonych placach, w tle których połyskują światła mostu Williamsburg, Amerykańskie historie same też tworzą most: zbudowany z cegiełek pamięci. Żydowscy bohaterowie filmu opuścili biedne, nękane pogromami sztetle Europy Wschodniej, by znaleźć schronienie, pracę i lepsze życie w Nowym Jorku. Ich wygłaszane wprost do kamery opowieści o nędzy, desperacji i nadziei tworzą wielogłos, który układa się w historię XX-wiecznej emigracji i portret diaspory. Chwytający za serce, melancholijny – ale to melancholia rozpraszana humorem – film Akerman spina przeszłość z przyszłością, przypominając jednak, jak trudno jest budować tę drugą, gdy po tej pierwszej zostały jedynie popioły. O sile Amerykańskich historii decyduje zarówno wyjątkowy nastrój, łącząca teatr i kino formuła, jak i fenomenalna obsada. W jednej z ról wystąpiła sama Judith Malina – założycielka legendarnego The Living Theatre.

Małgorzata Sadowska

Seanse

śr 18 sie, 09:30 knh 5
Spotkanie z twórcami
nd 22 sie, 12:30 knh 5
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

151 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Chantal Akerman

(1950-2015) Córka żydowskich emigrantów z Polski, jedna z najwybitniejszych europejskich artystek awangardowych. Ukształtowało ją kino Jeana-Luca Godarda oraz kontakty, jakie nawiązała z undergroundowymi reżyserami nowojorskimi. Swój pełnometrażowy debiut Hôtel Monterey (1973) zrealizowała w Stanach Zjednoczonych, będąc pod dużym wrażeniem dzieł Stana Brakhage’a, Jonasa Mekasa, a zwłaszcza Michaela Snowa. Następnie, już w Europie, kręciła filmy o zacięciu feministycznym, eksperymentujące z formami narracji i zrealizowane w powolnym rytmie długich ujęć.

Wybrana filmografia

1972 Hôtel Monterey

1974 Ja, ty, on, ona / Je, tu, il, elle / I, You, He, She,

1978 Spotkania Anny / Les Rendez-vous d’Anna / Meetings with Anna

1983 Un jour Pina a demandé / One Day Pina Asked Me

1989 Histoires d’Amérique / American Stories, Food, Family and Philosophy

1991 Nuit et jour / Night and Day

1996 Kanapa w Nowym Jorku / Un divan a New York / A Couch in New York

2000 Uwięziona / La captive / The Captive

2004 Jutro przeprowadzka / Demain on déménage / Tomorrow We Move

2011 Szaleństwo Almayera / La folie Almayer / Almayer’s Folly

Twórcy

reżyseria Chantal Akerman
scenariusz Chantal Akerman
zdjęcia Luc Benhamou
montaż Patrick Mimouni
muzyka Sonia Wieder-Atherton
obsada Mark Amitin, Eszter Balint, Stephan Balint, Kirk Baltz, George Bartenieff, Billy Bastiani, Jacob Becker
producent Bertrand Van Effenterre
produkcja La Sept, Mallia Films, Paradise Films, RTBF
właściciel praw Cinémathèque Royale de Belgique
język francuski

Amerykańskie historie

Chantal Akerman

Twoja ocena 0/5