English
Indeks Cykle Kalendarz

Albatros

Xavier Beauvois
Drift Away
Francja, Belgia 2021 / 115’
napisy: polskie i angielskie
Co widzimy, patrząc w niebo?

W Młodym poruczniku (2005) Xavier Beauvois sportretował nieopierzonego policjanta z prowincji rozpoczynającego służbę w Paryżu. W Albatrosie (2021) reżyser opowiada natomiast historię doświadczonego funkcjonariusza Laurenta, który żyje z ukochaną Marie i córką Poulette w małej, nadmorskiej miejscowości w Normandii. Bohater Beauvoisa wydaje się nieskazitelny: sumiennie wykonuje swoje obowiązki, cieszy się autorytetem współpracowników i mieszkańców mieściny, spełnia się w roli ojca i narzeczonego (po 10 latach oświadczył się partnerce). Nieoczekiwana tragedia z udziałem znajomego rolnika ściągnie jednak na życie Laurenta burzowe chmury. Autor posługuje się formułą chrześcijańskiej z ducha przypowieści, by podjąć refleksję na temat kryzysu egzystencjalnego i moralnego, zderzenia jednostki ze spolaryzowaną społecznością. Skupiona twarz Jérémiego Reniera, wybitnego belgijskiego aktora, znanego z filmów braci Dardenne i François Ozona, skrywa wewnętrzne konflikty protagonisty. Z drugiego planu, oprócz surowego piękna normandzkiego wybrzeża, przebija trudna sytuacja lokalnych rolników zmuszonych, by dostosować się do wygórowanych norm Unii Europejskiej.

Wojciech Tutaj

Seanse

pt 13 sie, 09:45 knh 9
cz 19 sie, 15:45 knh 9
sb 21 sie, 15:45 knh 9
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

190 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Xavier Beauvois

Francuski reżyser, scenarzysta i aktor urodzony w 1967 roku w Auchel. Jako asystent współpracował z Manoelem de Oliveirą i André Téchine'em. Za film Pamiętaj, że umrzesz otrzymał Nagrodę Jury w Cannes w 1995 roku, a za Ludzi Boga Grand Prix i Nagrodę Jury Ekumenicznego w 2010 roku. Od ponad dekady realizuje projekty z montażystką i partnerką życiową Marie-Julie Maille.

Wybrana filmografia

1991 Nord / North

1995 Pamiętaj, że umrzesz / N’oublie pas que tu vas mourir / Don’t Forget You’re Going to Die

2005 Młody porucznik / Le petit lieutenant / The Young Lieutenant

2010 Ludzie Boga / Des hommes et des dieux / Of Gods and Men

2014 Cena sławy / La rançon de la gloire / The Price of Fame

2020 Albatros / Drift Away

Twórcy

reżyseria Xavier Beauvois
scenariusz Xavier Beauvois, Frédérique Moreau, Marie-Julie Maille
zdjęcia Julien Hirsch
montaż Marie-Julie Maille, Julie Duclaux
obsada Jérémie Renier, Marie-Julie Maille, Victor Belmondo, Iris Bry, Geoffrey Sery, Olivier Pequery, Madeleine Beauvois
producent Sylvie Pialat, Benoit Quainon, Ardavan Safaee
produkcja Les Films du Worso, Pathé, Orange Studio, France 3 Cinéma, Scope Pictures
właściciel praw Galapagos
język francuski

Albatros

Xavier Beauvois

Twoja ocena 0/5