English
Indeks Cykle Kalendarz

Enfant Terrible

Oskar Roehler
Niemcy 2020 / 134’
napisy: polskie i angielskie
Czynniki ludzkie Limbo

Niemcy Zachodnie, 1967 rok. Rainer Werner Fassbinder ma 22 lata, jest niepokorny, wulgarny i właśnie przebojem wchodzi w świat monachijskiego teatru. Tu – ale także w knajpach, po których szwenda się namiętnie – poznaje współpracowników, z którymi stworzy artystyczną komunę i nakręci debiutancki film Miłość jest zimniejsza niż śmierć. W biografii legendarnego niemieckiego reżysera zobaczymy również kulisy powstawania takich klasyków, jak Strach zżerać duszę czy Querelle, przede wszystkim jednak jego życie prywatne. Enfant Terrible koncentruje się bowiem na tyle ekscytującym, ile destrukcyjnym stylu życia Fassbindera: jego uzależnieniu od narkotyków i alkoholu, zatracaniu się w pracy i w skomplikowanych relacjach. Szczególnie tych homoseksualnych – z Arminem Meierem czy El Hedim ben Salemem – które skończyły się tragicznie. Film Oskara Roehlera (Nietykalna, Cząstki elementarne) znalazł się w programie zeszłorocznego festiwalu w Cannes, który z powodu pandemii się nie odbył. Ostatecznie został premierowo pokazany na FilmFest Hamburg.

Adam Kruk

Dostępność online

12 sie, 12:00 – 29 sie

Seanse

sb 14 sie, 19:15 knh 9
pn 16 sie, 09:45 knh 9
cz 19 sie, 22:15 knh 9
sb 21 sie, 15:15 dcf w
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

342 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Oskar Roehler

Urodzony w 1959 roku w bawarskim Starnbergu pisarz i reżyser, jeden z najważniejszych niemieckich twórców swojego pokolenia. Zaczynał w latach 80. jako dziennikarz i scenarzysta filmów m.in. Niklausa Schillinga czy Christopha Schlingensiefa, by w 1995 roku wyreżyserować swój debiut Gentleman. Rozgłos przyniósł mu pięć lat późniejszy dramat Nie ma dokąd iść, a następnie Cząstki elementarne – ekranizacja powieści Michela Houellebecqa – czy Żyd Süss – wzlot i upadek, demaskujący kulisy działania nazistowskiej propagandy.

Wybrana filmografia

1995 Gentleman

2000 Nie ma dokąd iść / Die Unberührbare / No Place to Go

2001 Suck My Dick

2006 Cząstki elementarne / Elementarteilchen / The Elementary Particles

2010 Żyd Süss – wzlot i upadek / Jud Süss – Film ohne Gewissen / Jew Suss: Rise and Fall

2013 Źródła życia / Quellen des Lebens / Sources of Life

2020 Enfant Terrible

Twórcy

reżyseria Oskar Roehler
scenariusz Klaus Richter
zdjęcia Carl-Friedrich Koschnick
montaż Hansjörg Weißbrich
muzyka Martin Todsharow
obsada Oliver Masucci, Hary Prinz, Katja Riemann, Jochen Schropp, Erdal Yıldız, Markus Hering, Frida-Lovisa Hamann, André Hennicke, Christian Berkel, Eva Mattes
producent Markus Zimmer
produkcja Bavaria Filmproduktion, Bayerischer Rundfunk, Westdeutscher Rundfunk, X-Filme Creative Pool, ARTE
właściciel praw Picture Tree International
język niemiecki, francuski, angielski

Enfant Terrible

Oskar Roehler

Twoja ocena 0/5