English
Indeks Cykle Kalendarz

Theo i jego metamorfozy

Damien Odoul
Theo and the Metamorphosis / Théo et les métamorphoses
Francja, Szwajcaria 2021 / 96’
napisy: polskie i angielskie
Laureat Grand Prix
Śmierć niewinności i grzech nieistnienia Ziemia jałowa

Theo, młody mężczyzna z trisomią 21, mieszka ze swoim ojcem w domu w głębi lasu. Żyje w świecie wyobraźni: raz twierdzi, że jest szkolony, by być samurajem, kiedy indziej zdradza: Jako chłopiec chciałem być mistrzem świata w tajskim boksie, jak Muhammad Ali. Sielankowe życie przerywa jednak decyzja ojca, by wyjechać na kilka dni do miasta, gdzie ma odbyć się wystawa jego zdjęć. Theo uznaje, że oto dokonał symbolicznego zabójstwa ojca, dzięki czemu zrobił pierwszy krok do pełnej samodzielności. Nieoczekiwanie starszy mężczyzna wraca, a to oznacza, że Theo będzie musiał podjąć decyzje, które zmienią jego życie na zawsze. Damien Odoul po Strachu –  emocjonującej epopei z czasów I wojny światowej – wraca do eksperymentalnego, wyciszonego, skupionego na jednostce kina, przypominającego jego ceniony debiut z 2001 roku, Oddech (Konkurs 3. Nowe Horyzonty, 2003). Ale opowieść o przyspieszonym dojrzewaniu Theo nie ma nic wspólnego z innymi filmami tego typu. To raczej psychodeliczna podróż, w której – niczym w wyobraźni jej bohatera – wydarzyć się może wszystko.

Jakub Demiańczuk

Dostępność online

12 sie, 12:00 – 29 sie

Seanse

sb 14 sie, 15:30 knh 8
cz 19 sie, 12:30 knh 8
sb 21 sie, 12:30 knh 8
nd 22 sie, 12:45 dcf lw
nd 22 sie, 15:30 knh 8
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

413 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Damien Odoul

Jeden z czołowych twórców francuskiego kina niezależnego, reżyser, scenarzysta, aktor, artysta multimedialny i poeta. W swojej twórczości bada mroczne strony człowieczeństwa, nie unika portretowania ekscentryków, odludków, samotników żyjących według własnych zasad. Jako artysta muszę zaakceptować całe ryzyko związane z procesem twórczym –  mówi. Jego Oddech zdobył m.in. nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Wenecji w 2001 roku, a w 2003 roku był prezentowany w Konkursie Nowe Horyzonty. Swoje filmy pokazywał m.in. w Cannes i Toronto. Theo i jego metamorfozy miał premierę w sekcji Panorama na tegorocznym Berlinale.

Wybrana filmografia

1993 Morraseix!!!

2001 Oddech / Le souffle / Deep Breath

2003 Errance

2004 En attendant le deluge / After We’re Gone

2007 Historia Richarda O. / L’histoire de Richard O. / The Story of Richard O.

2009 La folle parade (documentary short)

2012 Le reste du monde

2012 La richesse du loup / Rich is the Wolf

2015 Strach / La peur / The Fear

2021 Theo i jego metamorfozy / Théo et les metamorphoses / Theo and the Metamorphosis

Twórcy

reżyseria Damien Odoul
scenariusz Damien Odoul
zdjęcia Damien Odoul, Sylvain Rodriguez
montaż Anne Destival
obsada Theo Kermel, Pierre Meunier
producent Alexandre Perrier
produkcja Kidam, Wild Bunch, Same Player, Freestudios, Bord Cadre Films, ABS Productions
właściciel praw Kidam
język francuski

Theo i jego metamorfozy

Damien Odoul

Twoja ocena 0/5