English

Mała mama

Céline Sciamma
Petite maman
Francja 2021 / 72’
Lingui Memoria

Jeden z najgłośniejszych filmów tegorocznego Berlinale. Po udanej wycieczce w rewiry kina kostiumowego (Portret kobiety w ogniu) Céline Sciamma powraca do korzeni. W Małej mamie, podobnie jak choćby w  Tomboyu, francuska reżyserka eksploruje bogate życie wewnętrzne dziecięcej bohaterki. Ośmioletnią Nelly poznajemy w momencie, gdy dziewczynka dowiaduje się o śmierci swojej babci. Nie tylko przeżywa własną żałobę, lecz także przygląda się silnym emocjom targającym całą rodziną. W postawie Nelly zaskakująca dojrzałość łączy się z dziecięcą wiarą w potęgę wyobraźni. To właśnie dzięki niej na drodze dziewczynki staje w pewnym momencie rówieśniczka, która wydaje się łudząco podobna do jej matki. Sciamma przygląda się temu niecodziennemu spotkaniu z zaciekawieniem i czułością, która nadaje filmowi uniwersalność i wzbogaca go o wymiar terapeutyczny. Mała mama to bowiem nic innego, jak spełniona fantazja o zaprzyjaźnieniu się z własnym rodzicem.

Piotr Czerkawski

Céline Sciamma

Urodzona w 1978 roku scenarzystka i reżyserka, jedna z czołowych autorek współczesnego kina francuskiego. Ukończyła prestiżową paryską szkołę La Fémis. W 2007 roku, namówiona przez swojego profesora Xaviera Beauvoisa, na podstawie szkolnego scenariusza zrealizowała pełnometrażowy debiut Lilie wodne. Za jej największy dotychczasowy sukces uchodzi Portret kobiety w ogniu z 2019 roku, nagrodzony za najlepszy scenariusz na festiwalu w Cannes. Pytana o artystów, którzy wywarli na nią największy wpływ, Sciamma wymienia m.in. Davida Lyncha, Chantal Akerman i Virginię Woolf.

Filmografia

2007 Lilie wodne / Naissance des pieuvres / Water Lilies

2010 Pauline (short)

2011 Chłopczyca / Tomboy

2014  Dziewczyny z bandy / Bande de filles / Girlhood

2019 Portret kobiety w ogniu / Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire

Twórcy

reżyseria Céline Sciamma
scenariusz Céline Sciamma
zdjęcia Claire Mathon
montaż Julien Lacheray
muzyka Jean-Baptiste de Laubier
obsada Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal
producent Bénédicte Couvreur
produkcja Lilies Films
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski

Mała mama

Céline Sciamma

Twoja ocena 0/5